Kuidas kujuneb keskmine hind?

, Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmine hind on arvutuslik näitaja, selle 10 protsendise languse korral ei tähenda, et kogu kinnisvara selle võrra automaatselt soodsamaks läheb.
Keskmine hind on arvutuslik näitaja, selle 10 protsendise languse korral ei tähenda, et kogu kinnisvara selle võrra automaatselt soodsamaks läheb. Foto: Scanpix/CORBIS

Statistika on hulk kogutud andmeid, mis on süstematiseeritud kindla meetodi alusel ja piiratud hulga väärtuste põhjal, seetõttu on tulemusi võimalik tõlgendada väga erinevalt, seda ka kinnisvarastatistikas.

Kuigi kinnisvarastatistikaski on esitletavad numbrid kujunenud kindlate põhimõtete alusel, saab neist välja lugeda väga erinevaid tulemusi, mis toob mõnikord kaasa segadust ja pettumusi. Kuidas need numbrid siiski tekivad ja miks need on kuude lõikes kohati nii erinevad ning sageli segadust ja väärarusaamu tekitavad?

Kuna kinnisvarasektorist on aktuaalsem korteriturg ja pakkumishinna määramisel on tihti aluseks statistika, võtkem selgituste näitlikustamiseks ette ruutmeetrihindade kujunemise ja tulemuste (võimaliku) tõlgendamise loogika. Allpool on esitatud mõned statistikat kujundavad enam levinud situatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles