Michal: tuleb otsida võimalusi, kuidas vältida enneaegu süüdimõistmist

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal.
Justiitsminister Kristen Michal. Foto: Toomas Huik

Justiitsminister Kristen Michal teatas vastuses Keskerakonna peasekretärile Priit Toobalile, et on nõus arutlema selle üle, kuidas paremini kaitsta inimeste põhiõigusi. Näiteks peab ta silmas põhiseaduse paragrahvi, mis keelab inimest käsitleda süüdi olevana enne kohtuotsust.

Kesknädal avaldas täismahus justiitsministri vastuse Keskerakonna kirjale, milles erakonna juhatus tegi maadevahetuse kohtuotsusest järeldusi tehes Michalile ettepaneku vabastada ametist riigi peaprokurör Norman Aas.

Michal keeldus vastuses kommenteerimast veel jõustumata [maadevahetuse protsessi – toim] kohtuotsust, millele viidates nõudis Keskerakond oma kirjas peaprokurör Norman Aasa vabastamist. «Samamoodi on mul justiitsministrina usaldus peaprokuröri suhtes - et ta teeb oma tööd sõltumatult, kõrge eetikaga ning lähtub otsuseid tehes seadustest, mitte isiklikust meeldivusest või muudest asjassepuutumatutest subjektiivsetest kriteeriumitest,» kirjutas Michal. «Õigusriigis ei ole ka kohane vabastada peaprokurör töölt, kuna jõustumata kohtuotsus on õigeksmõistev.»

Samas leidis Michal oma vastuses, et on põhiseaduses kirjas olevaid väärtusi, millega Eestis täna ilmselt väga sisuliselt ei arvestata.

«Heameelega oleme valmis justiitsministeeriumi poolt panustama aruteludesse, mille eesmärk on inimeste põhiõiguste parem kaitse, erapooletu protsess või lahendused, kuidas tagada Eestis põhiseaduse 20. aastapäeval põhiseaduses sõnastatud väärtuste sisuline arvestamine,» kirjutas minister.

«Pean silmas näiteks põhiseaduse paragrahvi 22, mis ütleb: «Kedagi ei tohi käsitada kuriteos süüdi olevana enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus» või paragrahv 17: «Kellegi au ega head nime ei tohi teotada». Usun, et nendele põhimõtetele olete ka viidanud oma kirjas ja need on ka väärtused, mille ümber saab arutelu algatada,» kirjutas Michal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles