Koivisto: Nõukogude Liidu lagundamine polnud Soome võimuses

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mauno Koivisto
Mauno Koivisto Foto: SCANPIX

Endise Soome presidendi Mauno Koivisto sõnul poleks Soome saanud omal ajal midagi ära teha Baltimaade kiiremaks vabanemiseks Nõukogude ikkest, see polnud Soome võimuses.


Koivisto ütles Soome TV1 hommikuprogrammis esinedes, et Baltimaadel õnnestus taastada iseseisvus tänu Nõukogude Liidu lagunemisele ning selles protsessis polnud ei Soomel ega Eestil määravat osa, vahendas

ERR Uudised

.


Koivisto hinnangul ei oleks ka Nõukogude Liidu suurem kritiseerimine toonud mingeid positiivseid tulemusi. «Minu arvates sai Soome rahvas sellest täielikult aru. Üldiselt on meie lähtekohaks olnud see, et me ei ürita sekkuda asjadesse, mis käivad meile üle jõu,» märkis Koivisto.

Ekspresidendi sõnul tuleks tänastel «soometumise» kriitikutel tähele panna, et nüüd kummardab Soome samamoodi Lääne ja eriti USA ees. Mingit vajadust Soome liitumiseks NATO-ga Koivisto praegu ei näe, mööndes samas, et Euroopa Liit on Soomele suureks kasuks tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles