Tamsalu kogudus paneb rõhku noorsootööle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Lastik Väike-Maarja kiriku kellatornis.
Tiit Lastik Väike-Maarja kiriku kellatornis. Foto: Aavo Leemets

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Tamsalu Lunastaja koguduse juures alustas septembris tööd noorsootöörühm, mida hakkab juhendama EELK Väike-Maarja koguduse nõukogu liige ja noorsootöötaja Tiit Lastik, et leevendada noorte sotsiaalseid valupunkte.

“Väga tähtis on erinoorsootöö, millele hakkame rõhku panema. Sellega aitaks neid noori, kellel on näiteks probleeme meelemürkide ja alkoholiga. Samuti abistame perevägivalda kogevaid lapsi ja noori. Et oleks tugisammas nõrgematele,” kõneles Tiit Lastik.

Tiit Lastik rääkis, et esmane tutvus lastega on tehtud. “Augusti algul toimus EELK Haljala koguduse lastelaager, kus osalesid ka Tamsalu lapsed. Nendest moodustub tuumik, kellega noorsootööd tegema hakkan. Ja veel on liitujaid oodata, sest huvilisi meie ettevõtmiste vastu jagub.”

Noorsootöötaja selgitas, et noortele õpetatakse elementaarseid oskusi, mida läheb tarvis, kui noor inimene kogudusse astub. Kindlasti pannakse rõhku väärtushinnangute kasvatamisele, kavas on luua laulukoor või ansambel, tööle panna fotoring.

“Kuigi Tamsalu gümnaasiumi ruumides tegutseb noortekeskus, soovime omalt poolt, et tegevus oleks mitmekülgsem ja osaleda saaks erinevate huvidega noored,” põhjendas ta.

Tamsalu elanik Jaan Tomasov, kelle tütar õpib põhikoolis, arvas, et noorsootöö alustamine Tamsalu koguduse juures rikastab kohalike noorte valikuvõimalusi tegeleda millegi meeldiva ja südamelähedasega. “Kui tütrel soovi, siis mina isana olen nõus, et ta koguduse noorsootööga liituks. Olen ise käinud leeris ja mõistan hingehoiu tähtsust,” lausus ta.

Tiit Lastik annab väärtusõpetuse tunde ja usuõpetust, koguduse noorsootöö juhendajad on vabatahtlikud. “Inimesed, kes on valmis tegema vabatahtliku tööd koguduses ning sooviksid abiks olla pühapäevakooli loomisel ja õpetamisel, võtku minuga ühendust,” edastas Lastik.

Tamsalu koguduses noorsootööd tegema on juba tulnud üks vabatahtlik õpetaja. “Uudekülast pärit EELK usuteaduse instituudi lektor ja Tartu ülikooli õppejõud Urmas Nõmmik. Kui Urmas Nõmmikul leidub vaba aega, oli ta nõus noortega koos piiblit lugema ja rääkima piiblist,” tutvustas Tiit Lastik.

Jaan Tomasov rääkis, et noorsootöö sisukamaks muutmiseks tekkis idee kutsuda noored vanemad koos lastega koguduse tööst osa võtma. See tähendab seda, et noored emad ja isad hakkavad käima koos lastega kirikus ning aitavad õpetajaid näiteks mängude läbiviimisel ja lapsi käelise tegevuse juures.

EELK Tamsalu Koguduse juhatuse esimees Elle Olt sõnas, et Tiit Lastik on õppinud EELK usuteaduse instituudis laste- ja noorsootööd ning juhendanud ja õpetanud noori mitu aastat EELK Väike-Maarja koguduse juures. “Tegemist on tööka ja missioonitundega noorega, kes alanud õppeaastal alustas vaimulikuõpinguid usuteaduse instituudis. Usun, et noormees tuleb noorsootöö organiseerimisega Tamsalu koguduses edukalt toime,” ütles Elle Olt.

Tamsalu valla lastekaitse­spetsialist Kaili Kangur kommenteeris, et on igati positiivne, kui Tamsalusse tuleb uus koht, kuhu noortel minna ja mõtestatud tegevustega oma aega sisustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles