Kartulikasvatajad töötavad iga ilmaga

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saare-Anni talu abilised Eha Jõgi (esiplaanil) ja Malle Tolmats sordivad vihmaga hoidlas kartulit. Kuival ajal töötavad nad praegu kartulikombaini peal.
Saare-Anni talu abilised Eha Jõgi (esiplaanil) ja Malle Tolmats sordivad vihmaga hoidlas kartulit. Kuival ajal töötavad nad praegu kartulikombaini peal. Foto: Sille Annuk

Potipõllumeestel on talvekartul juba keldris, suurtel kartulikasvatajatel jätkub tööd aga kauemaks, sest vähemalt Tartumaal on tänavu saak hea ja hilisematel sortidel koorgi alles lahti.

«Vili sai võetud, nüüd on rohkem aega kartuliga tegeleda,» ütles Ülenurme vallas Külitsel toidu- ja seemnekartulit kasvatava Saare-Anni talu peremees Einar Saar. «Laseks ilm vaid kõik ilusti üles võtta!»

Kui ilm ei lase ehk kui sajab või kui kartulikombain otsustab kibedal tööajal katki minna, nagu juhtus läinud neljapäeva hommikupoolikul, käib hoidlas kartuli sorteerimine. «Meil on kiire tellimus käsil,» selgitas Einar Saar. «Esmaspäevaks on vaja kümme tonni väikest kartulit välja korjata ja ära saata, farmid tahavad seda üle pika aja jälle lüpsikarjale.»

Kas mahub hoidlasse?

Väikse kartuli kokkukorjamine polegi Saare-Anni talus tänavu lihtne töö. «Mõni sort, näiteks varajane Finka on ikka väga suurte mugulatega,» rääkis peremees. Tänavune suurim leid kaalus 1,8 kilo, kuid kahjuks oli see pildistamise ajaks kaduma läinud.

Saare-Anni talus kasvab kartul 28 hektaril, eelmise nädala teises pooles oli võetud kolmandik. Saak on üle keskmise, praeguseks ligi 40 tonni hektarilt. «Olen väga rahul,» muheles Einar Saar. «Kevad oli külm, siis küll kartsin, et õiget saaki ei saa. Nüüd on uus hirm – kas kõik mahub ikka hoidlasse ära.»

Kuigi tänavu oli kartulil palju ka mugulasse pugevat lehemädanikku, suutis Saare-Anni talu selle oma põldudelt eemal hoida. «Tänavune probleem on hoopis see, et hilisematel sortidel ei taha pealsed ära minna ja koor kinni jääda,» rääkis peremees. «Lahtise koorega kartulil pole kaubanduslikku välimust ja ega see hästi säili kah.»

Lõunas hästi

Ka Tartumaa üks suurematest kartulikasvatajatest, Ülenurme vallas tegutsev Einola Talu OÜ on kartulivõtuga üsna alguses. «Kartul alles kasvab, pealsed on veel rohelised,» selgitas elupõline agronoom Ants Einola.

Einola Talul on kartul maas poolesajal hektaril. Senine saak on üle keskmise ehk pealt 30 tonni hektarilt. «See, kes pani tänavu maha värske seemne ja tegi lehemädaniku tõrjet, võib saagiga rahule jääda,» ütles Ants Einola.

Kartulisaak on parem kui mullu, aga et lehemädanikku oli palju, siis pole teada, kuidas mugulad kevadeni säilivad, märkis ka Jõgeva Sordiaretuse Instituudi kartuli osakonna teadur Ilmar-Aarend Polli. «Lõuna-Eestis paistab tulevat korralik saak,» rääkis ta. «Aga Lääne-Eestis on kartuliga kehvasti, seal jäi osa põlde vee alla ning seal see kartul nüüd mädaneb.»

Jõgeva Sordiaretuse Instituudil kasvab kartul ligi 20 hektaril, millest läinud neljapäeval oli võetud kolmandik. «Pealsed olid ilusad, oma 30 tonni peaks hektarilt kindlasti ära tulema,» pakkus saagiks Ilmar-Aarend Polli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles