Nestor: tervishoiu rahastamises ei otsita surnud ringist väljapääsu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kunagise sotsiaalministri, praegu riigikokku kuuluva sotsiaaldemokraat Eiki Nestori hinnangul on arstide streigiotsus sündinud teadmisest, et tervishoiu rahastamisel tekkinud surnud ringist ei otsita väljapääsu.

Nestor kirjutas oma blogis, et praegused valikud tervishoiu rahastamisel on kõik mingil moel ebameeldivad. Ta tõi näiteks, et arstide ja õdede palga vähegi konkurentsivõimelisele tasemele viimiseks tuleks pikendada ravijärjekordi ning ooteaegu saaks vähendada tervishoius makstavate palkade arvel. «Selleks aga, et väheselgi määral suurendada soodusravimite kättesaadavust - kas või 15 protsendini Rootsi vastava nimekirja pikkusest -, tuleks hoida kokku nii palkade kui raviteenuste kättesaadavuse asjus,» lausus Nestor, kelle sõnul on see surnud ring.

Nestor märkis, et tervishoiutöötajate streik ongi sündinud teadmisest, et sellest ringist ei otsita väljapääsu. Tema sõnul pole see mitte haiglajuhtide, haigekassa või sotsiaalministeeriumi ametnike tegemata töö, vaid võimul olevate poliitikute soovimatus vastata ausalt küsimusele, kes maksab.

Ta juhtis tähelepanu, et ajalehtede juhtkirjad on välja pakkunud mitmeid juba aastaid teada olnud lahendusi alates sotsiaalmaksu baasi laiendamisest kuni haiglavõrgu arengukava jõulisema rakendamiseni. «Vaidlustamata neist ühtki ja sisuliselt neid toetades julgen öelda, et sealt tervishoidu laekuva täiendava tulu ja parema rahakasutuse suurusjärk annab võimaluse meil mõne aja jooksul edasi liikuda. Aga rohkemat neist loota ehk pikaajalisi lahendusi otsida kahjuks ei saa,» ütles ta.

Nestori sõnul on tervishoiu rahastamise süsteemide võrdlus näidanud, et solidaarse ja maksudest rahastatava ravikindlustuse toel saadakse ühiskonna jaoks parim võimalik tulemus. See asjaolu ei pruugi Reformierakonna endisele, tänasele ja tulevasele esimehele meeldida, sest nii ei saa korrutada neile armsat ja lihtsameelsete hääli toovat loosungit madalatest maksudest, märkis ta.

«Aga öelgu siis ka ausalt välja, et neid valides tuleb patsientidel oma taskust rohkem tasuda. Suuremale osale meist oleks see ebameeldiv, tervishoiu korralduse asjus ebaefektiivne, kuid aus ülestunnistus,» lausus Nestor. «Seniks aga, kuni Reformierakond võimul, oleme surnud ringis.»

Võimalikest lahendustest rääkides ütles Nestor, et patsientide omaosaluse suurendamise asemel tuleks tervishoidu lisaraha saamiseks kaaluda võimalust, mille järgi tasuks riik sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa ka näiteks pensionäride eest, samuti võiks perearstiteenuse eest tasuda riigi muude tulude abil, nagu seda praegu tehakse kiirabi ja vältimatu abi eest.

Eesti Arstide Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit teatasid eile, et tervishoiuvaldkonna töötajate streik algab 1. oktoobril. Arstide liit on nimetanud streigi peaeesmärgiks arstide ja õdede Eestist lahkumise pidurdamist ja tervishoiusüsteemi lagunemise peatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles