Politsei uurib vene kooli taotluse võimalikku võltsimist

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kesklinna vene gümnaasium
Tallinna Kesklinna vene gümnaasium Foto: Laura Oks

Põhja prefektuur uurib kahtlust, et Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumi hoolekogu nimel esitatud teistkordne taotlus vene õppekeele säilitamiseks võib olla võltsitud.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Ilmar Kahro ütles Postimehele, et politsei sai tänavu juunis avalduse haridus- ja teadusministeeriumilt, mille järgi oli asutusel kahtlus, et Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumi hoolekogu esitatud taotlus saada luba gümnaasiumi õppekeelena vene keele kasutamiseks võib olla võltsitud.

Augustis algatati toimunu asjaolude väljaselgitamiseks kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb dokumendi võltsimist.

«Menetlus käib, hetkel ei ole antud asjas kellelegi kahtlustust esitatud. Kooli direktor on üle kuulatud tunnistajana,» sõnas Kahro.

«17. septembril andsin ütlusi Põhja prefektuuris gümnaasiumiastmes vene õppekeele säilitamise teistkordse taotluse kohta. Ma ei saa küll avada vestluse sisu, kuna andsin konfidentsiaalsuseallkirja,» märkis kooli direktor Sergei Teplov Raepressi vahendatud pressiteates.

Mullu märtsis esitas kesklinna vene gümnaasium samaaegselt mitmete teiste Tallinna venekeelsete koolidega taotluse säilitada koolis vene õppekeel, kuid valitsus seda ei rahuldanud.

Raepressi teates märgiti, et pärast Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumi hoolekogu kordustaotluse esitamist kutsuti kooli direktor Sergei Teplov vestlusele kaposse. Kui mees keeldus sinna minemast, külastasid kaitsepolitseiametnikud kooli.

«Kapo töötajate küsimused puudutasid vene õppekeelega koolide juhtkondade nõupidamist möödunud aasta märtsis ning koolide valmisolekut riikliku õppekava nõudmiste täitmiseks ainete eesti keeles õpetamise osas,» märkis koolidirektor.

Teplovi sõnul surve tugevneb, järgmisel nädalal peaksid vene õppekeele valimise küsimuses tulema kooli haridusministeeriumi esindajad.

«Mul on raske mõista, miks lisaks haridusministeeriumile tegeleb selle küsimusega ka kapo, kelle töötajad selle aasta juulis endise õiguskantsleri advokaat Alar Jõksi saatel kooli külastasid,» ütles koolidirektor Teplov.

Samal teemal andis eile riigikogu liikme Yana Toomi kaebust kaitsepolitseiameti vastu arutanud kohtuprotsessil tunnistusi üks Tallinna vene kooli endine õpetaja. Kapo tunnistajana rääkis ta, kuidas Yana Toom koosolekutel veenis lapsevanemaid ja õpetajad selles, et vene koolide üleminek eesti keelele on halb.

Yana Toom ja Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart on kaevanud kaitsepolitseiameti kohtusse seoses kapo aastaraamatus nende kohta ilmunud väidetele. Kapot esindavad kohtus vandeadvokaadid Allar Jõks ja Carri Ginter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles