Konflikti USAga kartev Netanyahu alustas läbirääkimisi Tööparteiga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli valitsust moodustav parempoolne Likudi partei juht Benjamin Netanyahu peab parempoolset äärmusvalitsust kartva USA rahustamiseks läbirääkimisi Tööparteiga.


Juudiriigi suurimat liitlast on pannud muretsema asjaolu, et Iisraeli uude valitsuskoalitsiooni võidakse kaasata ka venekeelse paremradikaali Avigdor Liebermani erakond Yisrael Beitenu. Moldovas sündinud poliitiku seisukohti peetakse araabiavaenulikuks, mistõttu kardab Palestiina omariiklust toetav USA administratsioon konflikti Iisraeli juhtkonnaga, teatas Reuters.

Just Yisrael Beitenu kaasamine tõmbas vee peale Netanyahu katsetele moodustada tsentristliku Kadima parteiga laiapõhjalist valitsuskoalitsiooni. Kadima liidri ja praeguse välisministri Tzipi Livni sõnul ei soovi ta Likudiga valitsust moodustada, sest loodavad koalitsioonis on liiga suur osakaal paremäärmuslikel ja usuparteidel.

Likudi esindajad kohtusid Tööpartei läbirääkijatega vaid mõni tund pärast seda, kui Netanyahu nimetas koalitsioonipartneriks ka ultraortodoksse Shasi partei.

Vaatamata sellele, et Netanyahu on põhimõttelise lepingu sõlminud juba kahe erakonnaga jääks sellisel valitsuskoalitsioonil enamusest Iisraeli parlamendis ehk knessetis puudu kaheksa häält.

Nüüd üritab Netanyahu valitsusse kaasata juudiriigi endise peaministri ja ametist lahkuva kaitseministri Ehud Baraki vasaktsentristlikku Tööparteid. Juudiriigi uudisteagentuuride teatel on Netanyahu teinud Barakile ka ettepaneku kaitseministrina jätkata.

Barak soovitas eelmisel nädalal oma varasemast positsioonist taganedes Tööparteil uue valitsusega ühineda. Homme toimuval erakonna kongressil langetakse otsus, kas ühineda valitsuskoalitsiooniga või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles