Energiajulgeoleku pärast mures euroliit uuendab Ukraina gaasivõrgustikku

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko (vasakul), Euroopa Komisjoni välissuhete ja Euroopa naabruspoliitika volinik (paremalt teine), Ukraina riigipea Viktor Juštšenko (vasakult teine) ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko (vasakul), Euroopa Komisjoni välissuhete ja Euroopa naabruspoliitika volinik (paremalt teine), Ukraina riigipea Viktor Juštšenko (vasakult teine) ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina ja Euroopa Komisjon sõlmisid täna Brüsselis koostööleppe, mille alusel saab Ukraina laenu, et uuendada oma gaasivõrgustikku.


BBC Newsi teatel leppisid Euroopa Komisjoni ja Maailmapanga esindajad ning teised investeerijad Ukraina presidendi Viktor Juštšenko ning peaministri Julia Tõmošenkoga kokku Ukraina gaasitrassi uuendamises 3,4 miljardi dollari eest.

Juštšenko ütles pärast leppe allkirjastamist, et Kiiev tegutseb otsustavalt selle nimel, et puhastada gaasivaldkond korruptsioonist. Ühe anonüümseks jääda soovinud euroliidu ametniku kinnitusel nõudis Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso Ukraina gaasimüügisüsteemi usaldusväärsuse ja läbipaistvuse taastamist.

Vene energeetikaministri Sergei Šmatko sõnul on aga sõmitud kokkulepe liiga ühepoolne, mis paneb teda muretsema.

Euroopa Liitu pani muretsema Venemaa ja Ukraina hiljutine gaasitüli, milles Moskva süüdistas Kiievit gaasi varastamises ja transiiditorustike sulgemises ning mille tõttu peatas Venemaa gaasimonopol Gazprom ka maagaasi tarned Euroopa riikidesse. Need Euroopa riigid, mis sõltuvad täielikult Vene maagaasist, sattusid äärmiselt raskesse olukorda.

Kokku tuleb Venemaalt umbes 25 protsenti euroliidus tarbitavast gaasist ehk enam kui 40 protsenti ELi imporditavast gaasist, 80 protsenti sellest liigub Ukrainas asuvaid torujuhtmeid pidi, mis on ehitatud juba neli aastakümmet tagasi.

Ukraina ja Venemaa gaasitüli taustaks on viimaste aastate jooksul Moskva ja Kiievi vahel üha pingestunud suhted, seoses viimase jõupingutustega liituda lääne poliitiliste ja julgeolekustruktuuridega, eeskätt NATOga, aga ka toetusega Gruusiale augustikuise sõja päevil ja selle järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles