Saarts: Reform minetas pronksööga võimaluse valimised võita

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna Ülikooli poliitikateaduste õppejõu Tõnis Saartsi hinnangul jääb Reformierakonna soov sügisestel kohalikel valimistel Tallinnas võit võtta 2007. aasta aprillisündmuste tõttu pelgalt unistuseks.


Saarts tõdes intervjuus «Terevisioonile» viimast Turu-uuringute erakondade populaarsusuuringut kommenteerides, et sellist olukorda, kus pool aastat enne valimisi on üks erakond (Keskerakond - toim.) niivõrd tugevas ülekaalus, pole varem olnud.

Samas märkis ta, et valimisteni on veel aega, kuid kui majanduskriis aina süveneb, siis on selge, et see mängib koalitsioonierakondade kahjuks.

Ainult Reformierakonna olukorda analüüsides märkis Saarts, et nende puhul tuleb populaarsuse languse osas vastust otsida 2007. aasta pronksööst.

«Võib-olla lühiajaliselt oli see taktikaliselt õige otsus, sest valimisedu kasvas ja eriti eestlaste hulgas, aga näib, et pikaajaliselt võimalused võita valimised ennekõike Tallinnas ja saada enam-vähem normaalset toetust ka vene segmendis on vist ikkagi selle erakonna jaoks läinud ja ma arvan, et seda usaldust tegelikult enam ka ei taasta,» sõnas Saarts.

Politoloog kordas üle vana tõe, et Tallinnas ilma venelaste häälteta võita on äärmiselt keeruline.

 «Kuskil 10-15 protsenti [valijatest] otsustab viimastel päevadel ja mõned lausa valimiskasti juures, need hääled ei jagune kunagi erakondade vahel võrdselt,» selgitas politoloog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles