Venemaa ja India kemplevad vigase lennukikandja pärast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral Gorškovi ümberehitustööd 2008. aastal Valge mere kaldal asuvas Severodvinskis.
Admiral Gorškovi ümberehitustööd 2008. aastal Valge mere kaldal asuvas Severodvinskis. Foto: SCANPIX

Venemaa tunnistas täna, et ei saa Indiale toimetada Barentsi merel toppama jäänud nõukogudeaegset lennukikandjat Admiral Gorškov.

India ostis INS Vikramadityaks nimetatud aluse2004. aastal ning Venemaa pidanuks laeva Indiale üle andma 4. detsembril. Vene allikate teatel lükatakse tähtaeg aga üheksa kuu võrra edasi, vahendas uudisteagentuur AFP.

Vene meedia teatel tekkisid probleemid laeva auruturbiini kateldega, mis proovisõidu ajal töötamast lakasid. Erinevatel andmetel langesid laeva kaheksast katlast välja kolm kuni seitse. Vene allikate sõnul oli probleeme ka muu tehnikaga.

Laev on kahe riigi vahel põhjustanud lahkhelisid ka varem, sest kuigi India valitsus tasus 2004. aastal sõlmitud lepingus ettenähtud summa, on Moskva korduvalt teatanud, et vajab ümberehitustööde lõpetamiseks lisaressursse. Nii on laeva hind kerkinud algselt 750 miljonilt 2,3 miljardi dollarini, kuid Venemaa pole ümberehitus- ja moderniseerimistöödele viidates laeva tänaseni Indiale toimetanud.

19 000 tonni kaaluvat lennukikandjat hakati ehitama 1978. aastal ning see anti Nõukogude Liidu merejõudude käsutusse 1987. aastal. 1994. aastal toimus laeval aga plahvatus, mis viis laeva teenistusest kõrvaldamiseni 1996. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles