Ansip: meelekindluse ja usuta pole loodud ühtki vaba riiki

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Peaminister Andrus Ansip ütles vastupanuvõitluse päeva puhul tehtud pöördumises, et meelekindluse ning usuta iseseisvusesse ja vabadusse pole loodud ega üles ehitatud ühtki vaba riiki.

Ansip märkis valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel, et täna tähistatav vastupanuvõitluse päev aitab meeles hoida väärtusi, mida meie rahvas on pidanud kalliks rasketel aegadel, kuid mis on olulised ka tänapäeval.

Tema sõnul on õige, et Eesti on julgeolekupoliitiliselt lõimunuim riik Põhjalas ning koos sellega on meie riikliku turvalisuse raam kindlam kui kunagi varem ajaloos. «Ometi teame oma kogemustest, et vabadus on habras aare, mille väärtust ja kindlustamise kohustust peame endale alati üle kinnitama, et see käest ei pudeneks. Meelekindluseta, usuta iseseisvusesse ja vabadusse ei ole loodud ega üles ehitatud ühtki vaba riiki,» lausus ta ja lisas, et see teadmine on asjakohane ka praegu, kui julgeolekuolukord maailmas muutub kiiresti ning ohud ei pruugi jätta kedagi puudutamata.

Ansipi sõnul mäletatakse vastupanuvõitluse päeval neid Eesti riigimehi, kes 68 aastat tagasi kõigi okupatsioonijõudude kiuste siin maalapil seadusliku Eesti riigivõimu taaskehtestasid. «Näiliselt lootuseta olukorras, praegu kujuteldamatu sõjaaegse surutise tingimustes tuli kokku Otto Tiefi juhitud valitsus. See oli puhas, kaugelenägelik riigiõiguslik akt, mis süstis rahvasse meelekindlust ja aitas vabaduseaadet kanda ka järgnevatel aastakümnetel kuni iseseisvuse taastamiseni,» ütles ta.

Peaministri sõnul on visa vastupanuvaim, püüe vabaduse ja õigluse poole kohustus, mille äratundmine ei piirdu vaid Eesti riigimeeste ja «Pitka poiste» tegudega 1944. aasta septembris. «See arusaam on meile omane olnud veel ennegi, kui võitlesime Vabadussõjas kätte oma riigi, ja on ka tänapäeval. Oleme tänu oma visadusele vaba rahvas vabal maal. Kõikidele rahvastele ei ole seda antud,» märkis Ansip, kelle sõnul on igaühe kohus oma riiki ja vabadust hoida ning seda ähvardavatele ohtudele vaimus ja teos vastu seista.

Vastupanuvõitluse päeva tähistatakse täna Eestis mälestusmärgi avamise, jumalateenistuse ja mitme kõnekoosolekuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles