Kilgi leivatehas läheb haamri alla

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere Leiva tehas Tartus.
Pere Leiva tehas Tartus. Foto: SCANPIX

Tartu kohtutäitur Reet Rosenthal on kuulutanud 10. oktoobriks välja avaliku suulise enampakkumise, kus lähevad müüki ärimees Rein Kilgiga seotud OÜ Pere Pagar kinnistud ja vallasvara.

Enampakkumisteate järgi pannakse müüki kolm Tartus asuvat Pere leivatehase kinnistut – Ringtee 2, Ringtee 2a ja Võru tänav 242a.

Lisaks on enampakkumisel pikk nimekiri vallasvara, peamiselt leivatehase seadmed – ahjud, vahustajad, külmikud, tainasegamismasinad, viiluta­­jad ja pakkimisliinid. Samuti müüakse kontoritehnikat ja -mööblit.

Kinnistud ja vallasvara lähevad enampakkumisele tervikvarana ning selle alghind on 2 436 000 eurot.

Pere Pagari ehk uue nimega LT Pagari juhatuse liige Kristjan Oolo ütles Tartu Postimehele, et varad müüakse hüpoteegi realiseerimise käigus. Nimelt on kinnistutele seatud DNB panga kasuks hüpoteek, mille suurus on 2,1 miljonit eurot.

Oolo sõnu kinnitas ka DNB kommunikatsioonijuht Terje Pällo, kes ütles, et Pere nõuete täitmiseks on pank alustanud Pere Pagari varale seatud pandiõiguse realiseerimist avaliku enampakkumise teel.

«Enampakkumisega seotud informatsioon tingimuste ja pandisummade kohta on avalik, kuid kahjuks ei ole pangasaladuse tagamiseks DNB-l võimalik pakkumist täiendavalt kommenteerida,» teatas Pällo.

Kuigi kohtutäitur on enampakkumise välja kuulutanud, pole selle toimumine aga enam sugugi kindel, sest möödunud nädala kolmapäeval kuulutas Tartu maakohus välja OÜ Pere Pagari omanikfirma AS Pere pankrotiteate ning nimetas ajutiseks pankrotihalduriks Indrek Lepsoo.

Kohtumäärusega on ajutisel halduril kohustus keelata vara müük ning arestida võlgniku varalised vahendid.

Lepsoo sõnul taotlesid kohtu kaudu Pere pankrotti võlausaldajad Unicredit AG ja Silveralteks Grupp OÜ ning ühes avaldusega taotleti Pere varade müügi keelamist.

«Aga mul puudub täna info, kas see taotlus rahuldati või mitte,» lausus Lepsoo reedel.

Kui suured on Pere vastu esitatavad nõuded, ei osanud Lepsoo veel öelda. «15. oktoobriks pean esitama vastava aruande kohtule,» lausus ajutine pankrotihaldur, kelle kinnitusel on Pere varadeks tütarettevõtted, neist näiteks Werol ja Lihameister on pankrotis.

Kuidas Pere võimalik pankrot või Pere Pagari varade enampakkumine võiks mõjutada leivatehase tööd ja töötajaid, ei osanud Pere Pagari juhatuse liige Krisjan Oolo täpselt öelda.

Küll aga peaks võimaliku ostuga kaasa minema leping, mille järgi anti majanduslikes raskustes leivatehas kevadel rendile Tõnis Väli osaühingule Nordhaus.

«Rendileping on kantud kinnistusraamatusse ning on seega hüpoteegi realiseerimise osa,» sõnas Oolo ning täpsustas, et praeguseks pole enam kinnistute rentijaks OÜ Nordhaus, vaid Linerel OÜ, mis kuulub samuti Tõnis Välile. Miks rentija vahetus, jäi selgusetuks, sest Tõnis Väli jättis Tartu Postimehe saadetud küsimustele vastamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles