Itaalia seismoloogidele nõutakse valeennustuse eest vanglakaristust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalias nõuavad prokurörid nelja aasta pikkust vanglakaristust seismoloogidele, kes ei suutnud 2009. aasta L`Aquila suurmaavärina toimumist ennustada
Itaalias nõuavad prokurörid nelja aasta pikkust vanglakaristust seismoloogidele, kes ei suutnud 2009. aasta L`Aquila suurmaavärina toimumist ennustada Foto: Wikipedia.org

Itaalias nõuavad prokurörid nelja aasta pikkust vanglakaristust seismoloogidele, kes ei suutnud 2009. aasta L`Aquila suurmaavärina toimumist ennustada.

Selles maavärinas kaotas elu üle 300 inimese ning suur osa L´Aquilast hävines, edastab Helsingin Sanomat.

Süüdistavate seas on seitse teadlast, kes kuulusid komiteesse, mis arutas L´Aquilat tabada võiva maavärina teemal vaid kuus päeva enne katastroofi.

Enne suurt maavärinat olid piirkonda üsna pikka aega raputanud väiksemad maavärinad.

Komitee langetas otsuse, et katastroofilist maavärinat on raske ette ennustada. Piirkonna võimudel soovitati siiski tähelepanelik olla ning elanikke hoiatada.

Prokuröri Fabio Picuti sõnul oli selle komitee analüüs ebaprofessionaalne ja kriminaalselt vale.

Seismoloogide advokaadid saavad sõna oktoobris toimuval kohtuistungil. Kohus peaks teadlaste üle otsuse langetama oktoobri lõpul.

Süüdistatute seas on ka Itaalia kõige mainekamad geofüüsikud.

Kesk-Itaalias Abruzzo regioonis L´Aquilas 6. aprillil 2009. aastal aset leidnud maavärina võimsus oli 5,8 magnituudi. Maavärin toimus kell 3.32 kohaliku aja järgi. Epitsenter oli peaaegu L´Aquilas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles