Vasaku käe rusikasse surumine aitab jalgpalluritel paremini penaltit lüüa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rusikas käsi
Rusikas käsi Foto: Wikipedia.org

Saksamaal Müncheni ülikoolis tehtud uuring näitas, et kui jalgpallurid enne penalti löömist vasaku käe rusikasse suruvad, siis on nad stressi tekitavas olukorras edukamad lööki andma.

Teadlaste uuring näitas, et sportlased treenivad aastaid oma keha vastu pidama, kuid stressirohketes ja otsustavates olukordades keskenduvad nad liigselt oma liikumisele, mitte motoorikale, kirjutab The Telegraph.

Hiljuti tehtud uuring paljastas, et penalteid edukalt löövad jalgpallurid suruvad enne penalti löömist vasaku käe rusikasse. See aktiveerib parema ajupoolkera, mida seostatakse automaatse reaktsiooni, mitte mõtlemisega.

«Käe rusikasse surumine aitab kontsentreeruda. Sportlaste esinemine on parem kui nad usaldavad oma keha instinkte, mitte ei mõtle sellele, mida nad tegema peaksid või mida treener neile treeningul soovitanud on,» selgitas uurija Jürgen Beckmann.

Aju parem poolkera kontrollib keha vasakut poolt ja vasak poolkera paremat poolt.

Teadlaste sõnul aktiveerib vasaku käega palli surumine või vasaku käe rusikasse panemine parema ajupoolkera, vähendades samas sportlasel liigse stressi tekkimist.

Uuringusse kaasati 30 paremakäelist jalgpallurit, kes lõid  treeningul kuus penaltit. Järgmiseks lõid nad veel kuus penaltit ja seda 300 pealtvaataja ees.

Need sportlased, kes pigistasid vasaku käega palli nii treeningul kui pealtvaatajate ees, olid penaltite löömises edukad. Need jalgpallurid, kes aga pigistasid palli parema käega, lõid pealtvaatajate ees penalteid üsna mööda.

Järgmises katses lasti 20 judokal teha seeria judolööke. Neil lasti lüüa treeningus liivakotte. Teisel treeningul jäädvustati nende löögid videole ning treenerid analüüsisid neid.

Judokatel, kes pigistasid vasaku käega palli, ei tekkinud nii palju stressi ning nad said võistlusel paremini hakkama kui treeningul. Kontrollgrupile, kellele ei antud palli pigistada, oli võistlusel raskem hakkama saada.

Uurijate sõnul ei ole vahet, kas pigistada vasaku käega palli või suruda käsi rusikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles