Tallinn vaidlustab riigi lisaeelarve kohtus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut sai linnavalitsuselt volitused lisaeelarve riigikohtus vaidlustada.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut sai linnavalitsuselt volitused lisaeelarve riigikohtus vaidlustada. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus kinnitas täna riigikohtule esitatava taotluse riigi 2009. aasta lisaeelarve ja sellega seonduvate ligi 20 seaduse muutmise kehtetuks tunnistamiseks.


Linnavalitsus leiab nimelt, et riigieelarves tehtavad kärped muudavad kohalike omavalitsuste jaoks võimatuks nendele seadustega pandud kohustuste täitmise.

«Taotluse esitamine riigikohtule on vajalik, sest lisaeelarve ning sellega seonduvate seaduste ja määrustega on loodud olukord, kus kohalikule omavalitsusele pandud kohustustega seotud kulusid ei kaeta täies ulatuses riigieelarvest ja kohustuste maht ületab märkimisväärselt nende täitmiseks eraldatud vahendite mahtu,» öeldakse otsuse eelnõu seletuskirjas.

«Esiteks rikub omavalitsustele laekuva füüsilise isiku tulumaksu osa vähendamine 11,93 protsendilt 11,4 protsendini riigi ja omavalitsuste kokkulepet ning on vastuolus kohaliku omavalitsuse rahaliste vahendite tagamise kohustuse nõudega. Omavalitsuste tulubaasi vähendamine on sõnamurdlik ja vastuolus õiguskindluse ning kohalike omavalitsuste stabiilse finantseerimise tagamise põhimõtetega,» põhjendas linnapea Edgar Savisaar kohtu poole pöördumist.

Savisaare sõnul vähendati lisaeelarve paketi vastuvõtmisel tulumaksuosa 2004. aasta tasemele, kuid samas ühegi 2004. aastast lisandunud kohustuse täitmisest omavalitsust ei vabastatud.

Seadusemuudatuse tõttu laekub Tallinna linna eelarvesse 2009. aastal ligikaudu 126 miljonit krooni vähem maksutulu, vahendas Raepress.

«Riigieelarve tulude suurendamist omavalitsuste kui nõrgema poole arvel ei saa õigeks pidada. Ja riigi valitsusel ei ole häbi sellist tegevust solidaarsusprintsiibi rakendamiseks nimetada,» ütles Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles