Tai-Kambodža pinged maailmapärandi ümber lõid taas lõkkele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža sõdurid 11. sajandist pärineva Preah Viheari templi juures.
Kambodža sõdurid 11. sajandist pärineva Preah Viheari templi juures. Foto: AFP / Scanpix

Pinged Kagu-Aasia riikide vahel lõid taas lõkkele, kui Kambodža sõdurid peatasid aastakümneid piirivaidluste keskmeks olnud 900 aasta vanuse hindude templi lähistel Tai sõjaväelased.


Umbes sadakond Tai sõdurit sisenes kahe riigi piiril asuvasse vaidlusalusesse piirkonda, kus asub ka möödunud aastal UNESCO kultuurimälestiste nimekirja kantud iidne Preah Viheari tempel, teatas Reuters.

«Me püüame läbirääkimiste teel tailasi tagasi suruda. Me ei soovi vägivalla puhkemist,» ütles Kambodža valitsuse esindaja Phay Siphan, kes viitas möödunud aasta septembris aset leidnud sarnasele intsidendile, mil kahe riigi sõjaväelaste vahel puhkenud tulevahetuses hukkus neli sõdurit.

«Me oleksime pidanud piiri ületanud Tai sõdureid tulistama,» kinnitas sündmuspaigas viibiv Kambodža kindral Kun Kim, kelle sõnul pole tailased piiri ületanud, vaid on sisenenud Kambodžale kuuluvale vaidlusalusele alale, mida peab enda omaks ka Tai.

Tai sõjaväe esindaja kindralmajor Kanok NetraKaveysana kinnitusel oli tegemist rutiinsete manöövritega, millest oli teavitatud ka Kambodžat.

Rahvusvaheline kohus kinnitas juba 1962. aastal selle kompleksi kuulumist Kambodžale ning kuni eelmise aastakümneni kontrollisid piirkonda punased khmeerid.

Tai ei taha aga olukorraga leppida, kuid läbirääkimised kahe riigi vahel pole tüli lahendanud ning see mõjub halvasti ka kahe riigi turismile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles