Heiti Hääl: prügila aktsiate müük on Veolia ja Tallinna probleem

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmekütuse tootmine Tallinna pügilas.
Jäätmekütuse tootmine Tallinna pügilas. Foto: Mihkel Maripuu

Alexela kontserni omaniku Heiti Hääle sõnul on ASi Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse ehk Tallinna prügila aktsiate võõrandamine eelkõige müüja Veolia ning Tallinna vaheline probleem, mille osapooled peavad omavahel lahendama.

Hääl lisas, et Alexelal on Veoliaga sõlmitud leping, mille järgi Alexela ostab Veolia osaluse Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuses ehk 65 protsenti firma aktsiatest. Ostu-müügileping jõustub aga alles siis, kui on olemas konkurentsiameti ning lähtuvalt aktsionäride lepingust ka Tallinna nõusolek.

Konkurentsiameti heakskiidu on Alexela juba saanud. Linnavalitsus otsustas aga kolmapäevasel istungil, et linn kui prügila 35 protsendi aktsiate omanik ei ole nõus Veoliale kuuluva enamusosaluse müügiga Alexela tütarfirmale SKT Keskkonnateenused.

Alexela kujundab seisukoha

«See uudis on liiga värske, ei oska veel öelda, mida me edasi teeme, aga võibolla juba sel nädalal kujundame oma seisukoha,» mainis Hääl Postimehele. Ta kinnitas, et Alexelal on huvi osta Veolia osalus prügilas, ega muidu ei oleks lepingut sõlmitud.

Hääl lisas, et Tallinnalt pidi saama loa prügila aktsiate müügiks just Veolia, seetõttu on tegemist Veolia ja linna vaheliste läbirääkimistega.

«Kui elus jääb mõni asi ostmata, siis see ei ole ju leib või reedeõhtuse sauna pudel õlut, millest on muidgugi kahju, kui seda ei ole,» ütles Hääl. «Alexela grupil tegevusest puudu ei tule ning igav meil ei hakka. Natuke naljakas on aga Tallinna abilinnapea Sarapuu väide, et nad (linnavalitsus – toim.) ei usalda 2500 euro suuruse osakapitaliga äriühingut, mis tegelikult on ju Alexela grupi täisväärtuslik liige. Meie grupp annab Eestis tööd kokku rohkem kui 1500 inimesele.»

«Kuidas me laseme prügila osalust müüa, kui ostjana on tegemist 2500 euro suuruse osakapitaliga firmaga,» ütles Peterburis viibiv Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu Postimehele. «Me ei tea nende võimekusest midagi. Esitasid meile viieaastase äriplaani, kust oli näha, et ei tule mingeid investeeringuid.»

Sarapuu lisas, et linnal on praegu Veoliaga hea aktsionäride leping, kus on ette nähtud ka umbes 20 miljoni euro eest mitmesuguseid investeeringuid. Linnavalitsus soovib, et Veolia oleks jätkuvalt linna partner, kes kindlustab prügila arengud ja investeeringud. See tähendab edasisi läbirääkimisi, kuidas jätkuvalt koostööd teha.

Linn võib aktsiad omandada

«Oleme linnavalitsuses vaaginud ka sellist võimalust, et linn ostab ise Veolia osaluse välja, kuna linnal on ostueesõigus,» mainis abilinnapea. «Parem teeme ise, kui anname osaluse 2500 euro suuruse osakapitaliga firmale.» Ta lisas, et SKT Keskkonnateenused ei ole esitanud Alexela-poolseid tagatisi, kuigi linn olevat neid küsinud.

Sarapuu mainis, et prügilat on vaja hakata katma ning mõeldud on ka jäätmetest gaasi tootmisele. Kui Tallinn peakski prügila kõik aktsiad endale saama, siis tuleb uusi investoreid otsida. Ta lisas, et prügila katmiseks on linn koos Veoliaga pannud deposiiti 2,3 miljonit eurot. SKT Keskkonnateenuste esitatud äriplaanis ei ole aga seda raha kuskil näha, mis ei tekita firma vastu kuidagi usaldust.

SKT Keskkonnateenused juhatuse liige Marko Tali ütles, et vastavalt Euroopa Liidu jäätmealase seadusandluse muutumisele ei soosita enam prügi ladustamist, vaid eelistatkse taaskasutamist, ümbertöötlemist ja põletamist. Sellest lähtuvalt ei saa eeldada, et Tallinna prügila rohkem kui 10 aastat tagasi tehtud prognoosid ettevõtte kasumlikkuse osas ei muutuks.

«Linnale esitatud äriplaan arvestab seadusandluses ja turul toimunud muutusi ning on koostatud SKT Keskkonnateenused ja Veolia koostöös,» kinnitas Tali. Samuti lisas ta, et SKT Keskkonnateenused kuulub Alexela kontserni. Sellest lähtuvalt ei ole äriühingu osakapitali suurus määrava tähtsusega, kuna Alexela grupi finantsvõimekus on väljaspool igasugust kahtlust.


Tallinna prügila

AS Tallinna Prügila (praegune AS Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus) asutati 1998.a.
1999. a. omandas Tallinn aktsiaseltsi kõik aktsiad ning kuulutas välja rahvusvahelise konkursi kaasaktsionäri leidmiseks, et rajada Jõelähtme valda kaasaegne prügila.
Konkursi võitis SKP Recycling AG&Co, mis pärast mitmeid ühinemisi tegutseb nüüd Veolia GmbH nime all.
Tallinnale kuulub 1400 Tallinna prügila aktsiat (35%) ning Veoliale 2600 aktsiat (65%).
Veolia GmbH otsustas müüa osalused Ida- ja Kesk-Euroopas tegutsevates äriühingutes ning teavitas sellest Tallinna linnavalitsust tänavu aasta algul.
Veolia soovib osaluse Tallinna prügilas müüa Alexela kontserni kuuluvale SKT Keskkonnateenused, kuid Tallinna linnavalitsus ei ole sellega nõus. SKT Keskkonnateenused on äriregistrisse kantud 10. mail 2012.

Allikas: Tallinna linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles