Loodusfotograaf häiris aasta linnu pesitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannu Hautala
Hannu Hautala Foto: Heiko Kruusi

25. märtsil nähti juhuslikult pealt fotograafi tegevust, kes veebikaamerast tuntuks saanud kodukakust kaunite fotode saamiseks peletas mune hauduva emaslinnu puule kopsimisega pesaõõnsusest lendu.

Häiritud lind küll naases 20 minuti pärast pessa, kuid kakulised hülgavad pesapaiga sageli ka peale ühekordset häirimist, vahendas Eesti ornitoloogiaühingu pressiteade.

Tähelepanuväärne ja murettekitav on ka asjaolu, et tegemist oli väidetavalt ühe maailmas tuntud loodusfotograafiga, kes enda tõekspidamisi koolitustel ka sadadele huvilistele edasi annab.

Eesti ornitoloogiaühing tuletab fotograafidele, linnuvaatlejatele ja looduses liikujatele juba alanud lindude pesitsushooajal meelde, et lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ajal, on ebaeetiline ja Eestis ka seadustega keelatud.

Kaunis loodusfoto, konkursi auhind või lihtsalt uudishimu ei ole õigustus ebaeetiliseks või seadusevastaseks tegevuseks. Selliste juhtumite avastamisel palub ühing teatada keskkonnainspektsiooni lühinumbril 1313.

Fotograaf vabandas oma käitumist

Hannu Hautala palus edastada oma vabanduse Eesti linnukaitsjatele ja kõikidele loodussõpradele kahetsusväärse juhtumi pärast kodukaku pesapaiga juures.

Estofiilist loodusfotograafile on pesapuu teada juba kümmekond aastat. Uudishimu pääses võimule ning ta käis vaatamas, kas kakud ka tänavu seal pesitsevad.

Hannu Hautala kahetseb juhtunut siiralt ja loodab, et kaku häirimine ei saa lindude pesitsemisele saatuslikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles