Küsitlus: Rootsi kaks koalitsiooniparteid praegu parlamenti ei pääseks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi parlamendihoone Stockholmis
Rootsi parlamendihoone Stockholmis Foto: SCANPIX

Rootsis läbi viidud küsitluse järgi kukuks kaks koalitsioonierakonda parlamendist välja juhul, kui üldvalimised leiaks aset praegu.

Ajalehes Dagens Nyheter avaldatud andmete järgi ei ületaks 4-protsendist valimiskünnist Keskpartei (Centerpartiet, C) ja Kristlik Demokraatlik Liit (Kristdemokraterna, KD).

Küsitlus näitas, et enim on suurenenud roheliste partei (Miljöpartiet de Gröna, MP) populaarsus, mida toetab 9,9 protsenti.

Puna-roheline opositsioon sai 49,5-protsendise toetuse, võrreldes valitsuskoalitsiooni 43,8-protsendise toetusega.

Opositsiooni moodustavad Sotsiaaldemokraatlik Töölispartei (Socialdemokraterna, S), vasakpartei (Vänsterpartiet, V) ja rohelised. Nende toetajaid on vastavalt 34,7 protsenti, 4,9 protsenti ja 9,9 protsenti.

Koalitsiooniparteide toetuse jagunes küsitluse põhjal järgmiselt: Mõõdukas Koonderakond ehk moderaadid (Moderata samlingspartiet, M) 30,6 protsenti, Kristlik Demokraatlik Liit (KD) 3,2 protsenti, Liberaalne Rahvapartei (Folkpartiet liberalerna, FP) 6,3 ja Keskpartei (C ) 3,7 protsenti.

Küsitlusest näitas, et sotsiaaldemokraadid ja rohelised omavad kahekesi suuremat toetajaskonda, kui peaministri Fredrik Reinfeldti juhitav valitsuskoalitsioon.

Graafikul on omaette paremäärmusliku kallakuga Rootsidemokraadid (Sverigedemokraterna, SD), keda toetab 5,8 protsenti vastanutest.

Telefoniküsitluses, mis viidi läbi 6. - 25. septembril, osales 2256 rootslast.

Järgmised parlamendivalimised leiavad Rootsis aset septembris 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles