Soomlased peavad oma ajaloo suurkujudeks Kekkoneni ja Mannerheimi

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urho Kaleva Kekkonen 1964. aastal Käärikul intervjuud andmas.
Urho Kaleva Kekkonen 1964. aastal Käärikul intervjuud andmas. Foto: Repro

President Urho Kaleva Kekkonen ja marssal Carl Gustaf Emil Mannerheim on soomaste arvates rahva ajaloo olulisimad inimesed, selgub täna avaldatavast uurimusest.

Pilvi Torsti raamat «Soomlased ja ajalugu» põhineb intervjuudel enam kui 1000 soomlasega, kellel paluti loetleda 1-3 olulist ajaloolist isikut. Ülivõimsalt enim – vastavalt 73 ja 67 protsenti küsitletutest – mainiti Kekkoneni ja Mannerheimi. Muid suurkujusid, nagu soome kirjakeele rajaja Mikael Agricola või presidendid Risto Ryti, Juho Kusti Paasikivi ja Martti Ahtisaari, mainiti üsna vähe, kirjutas Helsingin Sanomat.

«Oluline on, et vanuserühmade vahel ei olnud suuri erinevusi, kõigis vanuserühmades 15-aastastest kuni üle 70-aastasteni mainis enamik vastanuist Kekkoneni ja Mannerheimi,» märgib Torsti.

Raamatus on ära toodud ka põhjendusi, miks inimesed just Mannerheimi ja Kekkoneni tähtsaks peavad. Näiteks Joensuul elav 26-aastane naine ütles: «Esimesena tuleb pähe Mannerheim, loodan, et sai ei küsi, miks, sest ma ei oska seda põhjendada, aga ta on kindlasti märkimisväärne ajalooline isik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles