Läti seim toetas põhiseaduse muutmist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Toomväljakule kogunenud inimesed nõudsid parlamendi laialisaatmist ja valitsuse tagandamist.
Riia Toomväljakule kogunenud inimesed nõudsid parlamendi laialisaatmist ja valitsuse tagandamist. Foto: F64/Raitis Plauks/Scanpix

Läti seimis läbis täna teise lugemise põhiseaduse muutmise eelnõu, millega antakse valijatele õigus parlament laiali saata.


87 seimiliiget hääletas täna konstitutsiooni praeguse seisuga sisse viidavate paranduste poolt ja kaks vastu, üks jäi erapooletuks, vahendas LETA.

Eelnõu näeb ette põhiseaduse 14. artikli muutmist nii, et mitte vähem kui kümnendik valijaist saaks tulevikus üheskoos algatada referendumi parlamendi laialisaatmiseks.

Kui referendumil osalejate enamus ja mitte vähem kui kaks kolmandikku neist valijaist, kes osalesid eelmistel seimi valimistel, hääletab laialisaatmise poolt, loetaksegi parlament laiali saadetuks.

Seimiliikmetel oli täna siiski küsimusi selles osas, mis puudutab president Valdis Zatlersi nõudmisel kavandatud muudatuste kehtima hakkamise aega.

Ettepanekud eelnõu ülevaatamiseks kolmandal lugemisel tuleb esitada hiljemalt märtsi viimasel päeval.

Esimesel lugemisel toetatud tekstis märgiti, et konstitutsiooni täiendatud versioon jõustuks pärast seimi kümnenda koosseisu valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles