IRL kutsus ületama valitsust pärssivat patiseisu

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus esitas koalitsioonipartneritele pöördumise, milles väljendab muret Eestile vajalike reformide venimise pärast, kuid samas kinnitas oma veendumust, et praegune valitsusliit on 2007. aasta valimistulemuste juures Eestile parim.


«Kuid see tõsiasi kaotab väärtuse, kui valitsusliit ei suuda oma ideid otsusteks vormida. Ähvardavast patiseisust väljumiseks tuleb kiirelt jõuda kokkuleppele, millised on need sammud, mis enne suve, hiljemalt 1. juuliks tuleb kindlasti ära teha,» seisab pöördumises, mis loetleb ettepanekud, mida IRL peab vajalikuks ära teha.

Erakond nendib, et valitsusliit on korduvalt möönnud vajadust muutuste järele, kuid kahjuks pole sõnadest palju kaugemale jõutud ja ebamäärane olukord kestab.

IRL tõstab eraldi esile suutmatuse kokku leppida haldusreformi teostamises enne 2009. aasta kohalikke valimisi, mille tulemuseks võivad olla omavalitsuste pankrotid. Samuti viivitused ettevõtluse toetamisel olukorras, kus Eesti on silmitsi kiirelt kasvava tööpuudusega.

«Tööpuudusest on tänaseks saanud Eesti probleem number 1, mille edukast leevendamisest sõltuvad meie muud taotlused,» seisab pöördumises.

IRL ootab koalitsioonipartneritelt ettepanekutele vastust kahe nädala jooksul.


Pöördumise tekst:

EESTI VAJAB LAHENDUSI

Isamaa ja Res Publica Liit on mures Eestile vajalike reformide venimise pärast. Kuigi kriis on süvenemas ning sellest väljumiseks on kiired otsused möödapääsmatud, on nende langetamine ohtlikult takerdunud.

Valitsusliit on korduvalt möönnud vajadust viia ellu haldusreform, toetada ettevõtlust ning ümber- ja täiendõpet, võtta vastu tõhus programm võitluseks tööpuuduse vastu jm. Kahjuks pole aga sõnadest palju kaugemale jõutud ja ebamäärane olukord kestab.

Kuid aeg ei oota! Valitsusliidu suutmatus kokku leppida haldusreformi teostamises enne 2009. aasta kohalikke valimisi lükkab selle edasi vähemalt 2013. aastani. Tulemuseks võivad olla omavalitsuste pankrotid ning Eesti regionaalse arengu ebaühtluse suurenemine.

Sama kehtib ka ettevõtluse toetamise meetmete kohta, mis aitaksid Eestil seista vastu kiirelt kasvavale tööpuudusele. Tööpuudusest on tänaseks saanud Eesti probleem number 1, mille edukast leevendamisest sõltuvad meie muud taotlused.

Isamaa ja Res Publica Liit on jätkuvalt veendunud, et praegune valitsusliit on 2007. aasta valimistulemuste juures Eestile parim. Kuid see tõsiasi kaotab väärtuse, kui valitsusliit ei suuda oma ideid otsusteks vormida.

Ähvardavast patiseisust väljumiseks tuleb kiirelt jõuda kokkuleppele, millised on need sammud, mis enne suve, hiljemalt 1. juuliks tuleb kindlasti ära teha.

Isamaa ja Res Publica Liidu arvates tuleb vabariigi valitsusel astuda järgmised sammud:

1. Käivitada koheselt ettevõtlust toetav meetmete pakett, millega rinevate programmide alusel aidatakse ettevõtteid 6,1 miljardi krooniga.

2. Saata riigikogusse seaduseelnõu, mille vastuvõtmine võimaldaks Kredexil käivitada 800 miljoniline abipakett korterelamute energiatõhususe suurendamiseks.

3. Võtta vastu ettevõtluse rahvusvahelistumise tegevuskava ning asuda
seda ellu viima.

4. Leida lahendus töötukassat ähvardavale defitsiidile.

5. Tühistada erisoodustusmaks tasemekoolituselt, mis võimaldab ettevõtjatel pakkuda oma töötajatele paremat väljaõpet ning säilitada nende töökohad.

6. Tühistada erisoodustusmaks tervishoiukuludelt.

7. Kehtestada sotsiaalmaksule ülempiir, mis aitaks luua Eestis kõrgepalgalisi töökohti.

8. Laiendada nii sotsiaalministeeriumi kui haridus- ja teadusministeeriumi ümber- ja täiendõppe teenuste kasutajate ringi, lihtsustada vastavaid riigihankeid.

9. Käivitada erinevate ministeeriumide koostöös programmid, mis annaks uusi töökohti loovatele ettevõtjatele võimalused endale vajalike töötajate kiireks väljaõppeks.

10. Alandada tax-free piirmäära tänaselt 2500 kroonilt lähiriikidega konkurentsivõimelisele tasemele, andes seega tõuke turismi arengule.

Nimetatud ettepanekutes pole midagi revolutsioonilist. Neid on kõiki arutatud, enamik neist liigub juba erinevatel kooskõlastusringidel. Kuid selle liikumise tempo vastab tava- ja mitte kriisiolukorrale, kus kiirus on esmatähtis.

Isamaa ja Res Publica Liit ootab koalitsioonipartneritelt vastust esitatud ettepanekutele kahe nädala jooksul. Eeldame, et koalitsioonipartnerid esitavad meile arutamiseks oma prioriteedid võitluses tööpuuduse ja kriisi kui terviku vastu.

Kinnitame, et IRL reageerib partnerite ettepanekuile kriisile kohase kiirusega! Vaid kiirelt kokkuleppele jõudes suudame venitamise lõpetada ning reaalseid otsuseid langetada.

Valitsuses üksteise ettepanekute suhtes käiv sissisõda tekitab poliitilisi pingeid ega aita probleemide lahendamisele kaasa. Oleme seisukohal, et saavutatud kokkuleppe peaks kinnitama koalitsiooni üldkogu.

Isamaa ja Res Publica Liit on teinud omad ettepanekud parimas usus ning koostöötahtes. Loodame, et need leiavad mõistvat vastuvõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles