Mustpeade maja tagastamist pooldab vaid kaheksa protsenti küsitletuist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustpeade maja.
Mustpeade maja. Foto: Peeter Langovits

Üle-eestilise uuringu tulemused näitasid, et enamus Eesti elanikest pooldab Mustpeade maja jätmist Tallinna omandisse, ainult kaheksa protsenti küsitletutest soovib maja tagastamist Mustpeade vennaskonnale.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härmi sõnul näitas uuring, et Eesti inimesed teavad ajaloolist Mustpeade maja – sellest on kuulnud 82 protsenti Eesti ja 94 protsenti Tallinna elanikest. Samas on aga 2010. aastal asutatud MTÜ Tallinna Mustpeade Vennaskond praktiliselt tundmatu nii kogu Eestis kui ka tallinlaste seas – 90 protsenti vastanutest ei tea, millega see organisatsioon tegeleb.

«Samuti teavad Eesti inimesed, et valitsus soovib Mustpeade maja vennaskonnale tagastada – sellest on kas kuulnud või lugenud üle 60 protsendi Eesti elanikest, tallinlastest aga veelgi enam – tervelt 75 protsenti,» selgitas Härm. «Ja vaid kaheksa protsenti eestimaalastest, tallinlastest aga veelgi vähem, vaid kuus protsenti, pooldab maja tagastamist.»

Härmi sõnul ei peaks valitsus tegutsema väikese rühma inimeste huvides ning avalikku huvi eirama. Ta lisas, et Eesti inimesed on väärt seda, et selle ajaloolise ja kauni maja uksed jääksid neile ka edaspidi avatuks ning Mustpeade maja oleks koduks maestro Eri Klasi juhitavale Tallinna Filharmoonia kõrgetasemelisele kollektiivile.

Uuringu põhieesmärk oli välja selgitada, mida Eesti elanikud arvavad Mustpeade maja tagastamisest vennaskonnale. Uuringu tegi TNS Emor ning tellis praegu Mustpeade maja aktiivselt kasutav Tallinna Filharmoonia.

18.–22. septembrini küsitleti juhuvalimi meetodil telefoni teel 550 Eesti elanikku. Valimi kujundamisel kasutati üldkogumi proportsionaalset mudelit, eesmärgiga tagada kõigile üldkogumisse kuuluvatele inimestele võrdne võimalus vastajaks sattuda. Küsitletava sihtrühma üldkogumi moodustasid Eesti Vabariigi alalised elanikud vanuses 15 või enam - kokku ligikaudu 1,13 miljonit inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles