Akkermann PRIA palgaskandaalist: kas juhtkond seisab oma ülesannete kõrgusel?

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann
Annely Akkermann Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

IRLi naiskogu esinaine Annely Akkermann pidas lapsehoolduspuhkuselt tööle naasnud naiste palga vähendamist lubamatuks ning soovitas sellise otsuse tegijal mõelda, kas ta seisab oma ülesannete kõrgusel.

Eilne Postimees kirjutas, et PRIAs töötavatele lapsehoolduspuhkuselt naasnud naistele maksti ajutiselt 10 protsenti väiksemat palka. Põhjuseks toodi, et pikalt puhkuselt naasnud töötaja pole võimeline panustama teistega võrdväärselt. Asutus andis neile allkirjastamiseks lepingulisad, millega nad ise palga vähendamisega nõustusid.

«Tööandja ei peaks sellist ettepanekut tegema,» leidis IRLi naiskogu esinaine Annely Akkermann, kelle sõnul see ei ole sellisel põhjusel palga vähendamine mitte mingil juhul tolereeritav käitumine. Nimelt on tööandja kohustatud pakkuma lapsehoolduspuhkuselt naasjale taas samaväärset ja sama palgaga tööd. Lisaks keelab soolise võrdõiguslikkuse seadus panna inimest ebasoodsasse olukorda seoses tema lapsevanemaks olemise või perekondlike kohustuste täitmisega.

PRIA kuulub põllumajandusministeeriumi valitsemisalasse, mida juhib IRLi kuuluv Helir-Valdor Seeder.

«Tundes Seedrit, arvan ma, et ta ei olnud sellest teadlik,» ütles Akkeramann. «Ma arvan, et see, kes tegi selle ettepaneku ja otsuse, peaks küll järele mõtlema, kas ta seisab oma ülesannete kõrgusel.»

PRIA peadirektor Jaan Kallas ütles eilses Postimehes, et idee palka niimoodi vähendada tuli jutuks kolm aastat tagasi ühel juhtkonna seminaril, kus ühiselt leiti, et see on õige lahendus.

Sellest, et lapsi sünnib Eestis liiga vähe, on räägitud palju. Missuguse signaali annab selline käitumine tulevastele emadele?

«Ma arvan, et väga negatiivse – see on täiesti ennekuulmatu ja uskumatu,» vastas Akkermann. «Ma arvan, et noored emad peaksid enda eest seisma ja mitte selliseid pakkumisi vastu võtma juhul, kui nad ise ei otsusta töötada väiksema koormusega.»

Akkermanni hinnangul kaitseb Eesti seadusandlus noori emasid piisavalt. «Ei tasu alla anda, vaid enda eest tuleb julgeda seista,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles