Sülearvuti tolmust puhastamine on tõsine töö

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purki pressitud suruõhk on parim abivahend arvutikomponentide tolmust puhastamisel.
Purki pressitud suruõhk on parim abivahend arvutikomponentide tolmust puhastamisel. Foto: Toomas Huik

Sülearvuti korpused on tehtud just täpselt nii väikesed, et kõik vajalikud detailid sinna ära mahuksid, ning õhu liikumisele, mida on vaja kuumenevate osade jahutamiseks, ei jää arvuti kestas tavaliselt just eriti palju ruumi.

Kui sülearvutisse on aga kogunenud tolmu, on õhu liikumine korpuses veelgi rohkem raskendatud ning tagajärjeks võib olla arvuti ülekuumenemine, millest annab märku undamine.

Hoidu puhumisest

Ülekuumenemise puhul ei suuda arvuti jahutussüsteemid komponentide toodetavat soojust piisaval määral arvutist välja juhtida ning seetõttu muutub arvuti aeglasemaks, seade võib liiga kõrge temperatuuri tekkides end üldse välja lülitada ning kõige mustem stsenaarium on sülearvuti protsessori läbipõlemine.

Ühtlasi tekib tolmu kogunedes oht, nimelt staatiline elekter, mis teoreetiliselt võib korpuses asetseva elektroonika toimimise ka sekundipealt lõpetada. Seega, mida tuleks teha, et tolmust oma sülearvutis vabaneda?

Parimaks abimeheks on vana hea purki vangistatud suruõhk, mille hinnad algavad poes neljast-viiest eurost ning mida saab osta igast tehnikakauplusest või suuremast supermarketist.

Puhastusharjakesed ja tolmuimejad on mõtet  hoida arvutist eemal, kuna ka need võivad elektroonikaelementides staatilist elektrit tekitada. Samuti ei ole soovitatav tolmu eemaldamiseks sülearvuti õhutusavadesse puhuda.

Esiteks on see suhteliselt väheefektiivne, samuti võib puhumisel sattuda sülearvutisse sülge ja kondensaatvett. Niiskus ja elektroonika ei ole aga teadupärast just parimad sõbrad.

Enne sülearvuti puhastamist tuleks kindlasti veenduda, et seade on vooluvõrgust lahti ühendatud ja välja lülitatud, eemaldada tuleks ka aku. Soovitatavalt võiks puhastajal olla seljas riided, mis ei tekita staatilist elektrit.

Nagu ikka, tuleks purki enne kasutamist loksutada ning seejärel survet avaldades suunata selle peenike toruotsik puhastamist vajavale osale, hoides siiski distantsi. Eriti hoolikalt tuleks tolm eemaldada sülearvuti ventilaatorilt, radiaatorilt, õhutusavadest ja -kanalitest.

Loe garantiitingimusi

Õhutusavad asuvad sülearvutil tavaliselt külje peal ja all, ventilaator aga kohe nende juures klaviatuuri all.

Selleks et saada parim tulemus, on tihtipeale vaja sülearvuti ventilaatorile, radiaatorile ja õhutuskanalitele täielikult ligi pääseda ehk sülearvuti mingil määral lahti kruvida. Mõningate brändiarvutite ja mudelite puhastamiseks on mõistlik pöörduda pigem spetsialistide poole, kuna ainuüksi ventilaatorini jõudmine võib osutuda tõeliseks odüsseiaks, mille kestel tuleb eemaldada kümneid eri mõõtudes kruve ning kõikvõimalikke detaile, klaviatuurist ja muutmäludest kuni kõvaketta ning ühenduskaabliteni.

Seejuures ei tohi unustada, et lahtivõtmine on vaid esimene osa protsessist, pärast puhastamist tuleb see kõik hiljem ka ilusti, õiges järjekorras kokku panna.

Kui siiski eelistatakse see kõik ise ette võtta, on tark kas arvutiga kaasa tulnud paberite seast või internetist üles otsida oma sülearvuti kasutusõpetus, kus on kindlasti olemas ka selle detailne koosteplaan ning mõningatel juhtudel antud ka soovitused, kuidas arvutit puhastada. Meeles tuleb pidada, et arvutit lahti võttes ei maksa selle sisekomponente vajaduseta puudutada, samuti peab jälgima, et arvuti sisemusse ei satuks mustust ega niiskust.

Spetsialisti poole tuleks pöörduda aga ka sel juhul, kui tundub, et arvuti koost lahti võtmine ei lähe enam kehtivate garantiitingimuste alla. Seetõttu oleks mõistlik enne arvuti lahtivõtmist hoolikalt läbi lugeda ka sellega kaasa antud garantiileht.

Arvuti täielik puhastamine spetsialisti juures maksab umbkaudu 10–15 eurot – tihtipeale pole selle raha säästmine väärt mitu aastat kestva garantii kaotamist.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles