Järvelaid: ohvrite hulgas on tekkinud konkurents

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid.
Peeter Järvelaid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Õigusteadlane Peeter Järvelaid ütles ETV saates «Foorum», et Teise maailmasõja ohvrite hulgas on tekkinud «konkurents», kellel on õigus suurem ohver olla.


Järvelaidi arvates võiks küüditamise eitamise kuulutada kuriteoks nagu holokausti puhul, kuid lisas, et seda peavad kannatanud riigid tegema koos.

Teoloog Toomas Paul ütles saates, et kommunismikuritegude hukkamõist ei ole mõttetu tegevus, aga on suur vahe, kes seda teeb. «Kui ohvrid tegelevad sellega, et leida kaastunnet ja mõistmist maailmas, siis sellel ei ole suurt tähendust.»

Lavastaja Merle Karusoo sõnul oli paljude küüditajate süü selles mängus oli ainult see, et nad ei lasknud tappa iseennast. Karusoo lisas hiljem, et Teine maailmasõda oli eestlaste jaoks ka kui vennatapusõda.

Karusooga nõustus ka komissar Andres Kahar, kes ütles, et Siberis käinute südametunnistus oli puhas.

Järvelaid rääkis, et Saksa psühhiaatrid on põhjalikult uurinud valu püsimist perekonnas. «Kui ei tegelda teatud haavade ravimisega, siis nad säilivad kuni kolm põlvkonda. Kui me ei võimalda seda alandust, mis on kapseldunud inimhinges, avada, siis sellest nad ei saagi terveks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles