Paber: Lilli Alli lood: Valimise aaste om külärahvale ää

, Lillist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ma kõnele sellest, mikeperäst miule nii valimise aaste meeldive.


Mineve nädäl olli miul üits jutuaamine külämajan. Inimese ollive muren teede peräst, sest lume olli taevataadike peris pallu alla saaten ja nüid om liikmine peris rasse. Nuur emä ütel, et temä unistus om sii aig, ku latse ommuku enäp ei peass kigest jõust läbi märja lumelobsaku jalgu likkes tegeme, et kuuli minnä. Üits vanamemm olli ädän oma söögipoolise kättesaamisege, sest esigi tühja kelku olli läbi lume rasse lükate. Üits mõtsatagune peremiis es saa kaits päevä posti kätte ja käis seitungil esi järel ning ütte kotta es saa sii kuulus prügiautu manu.


Sedäsi na sääl oma muresid veeretive. Akass sis mede külämaja pernaene kõlisteme, et vaja tii valla lükate. Ta sai vallalt vastuse, et viil oma vara, sest saap viil läbi küll ja üldse om vist siände otsus vasta võet, et egä taluni enäp tiid ei lükate, vaid ainult postiautule.



Inimese imestive, kudas otsuse nii äkitse tuleve ja mikeperäst ei ole sellest kellekile kõneldu ning mikeperäst valla ülemuse arvave, et maainimese ei saa aru, ku nendege kõnelde. Ku vallal ei ole raha tiide valla lükkamisess, siss om vaja muu lahendus löüdä. Võib-olla om inimese esi nõun sedä tüüd kinni massme. Küläden ei ole enäp rakture, millege võiss tüü ärä tetä. Kõrraldemine võiss iki vallaametnike ooless jäijä.


Varep saive valla ametniku iki külärahvage vähepelt kaits-kolm kõrda aasten kokku, nüid om nii iluse kombe kadunu, järjest kaugepele na oma rahvast jääve. Nüid võiva na ütelde, et seitungin om kik kirjän ja lugege esi. Siinkottel anna mia küll nõu: ärge pelläke ja tulge kõnelge oma rahvage, siss na saave kigest pallu parepest aru.


Küll om ää, et om jälle valimise tulemen!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles