Jänes: telekanaleid ei saa vabalevisse sundida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul ei saa valitsus või ministeerium öelda ja otsustada, kui palju peab Eestis olema telekanaleid.

«Selline mõtteviis kuulub pigem ühte varasemasse aega,» nentis ta.

Jänese sõnul ei saa Eestis telekanalite omanikelt sunniviisiliselt nõuda just vaba eetrilevi kasuks otsustamist, sest riigis kehtib ettevõtlusvabadus ja riik ei saa tegevuslubadega panna ettevõtjatele liigraskeid koormisi ja kohustusi.

Minister meenutas, et Eestiski on telekanal parematel aegadel kavandanud oma tegevust vabas eetrilevis ja seal alustanud, kuid pidanud mõne aja pärast olude muutudes sellest loobuma. Eestis alustasid telepildi vabalevis edastamist Kanal 11 ja TV6, kuid mõlemad kanalid otsustasid vabalevist lahkuda.

«Riik ei saa sundida telekanali omanikke minema vabalevisse või keelata sealt lahkumist, kui oma programmi vabalevis edastamine on telekanali omanikele majanduslikult ülejõukäiv,» toonitas ta.

Jänese hinnangul on sellistel juhtudel telekanal aga kokku hoitud raha suunanud programmi kvaliteeti, ostes sisse paremaid ja mitmekülgsemaid saateid, millest võidavad just televaatajad.

Küll aga ei soovi Jänes kodumaiste telekanalite programmi ja saadete sisu otseselt hinnata, sest tema väitel poleks selline tegu kohane ja lõppkokkuvõttes annavad hinnangu televaatajad, kes on kanalite jaoks suurim varandus.

Jänese sõnul on kultuuriministeeriumi ülesandeks kontrollida, kuidas teleprogramm on koostatud ja kuidas peetakse kinni reklaamiaja nõuetest.

Jänese väitel on tänaste tehniliste võimaluste juures võimalik sisuliselt igal ettevõttel alustada televisiooniteenuse pakkumist juhul, kui ta suudab panna kokku seaduse nõuetele vastava programmi.

«Oluline on, et vaatajal oleks võimalik valida omamaiste kanalite vahel ja seda eesmärki on kultuuriministeerium kogu aeg silmas pidanud,» ütles Jänes.

Praegu on kultuuriministeeriumi korraldusel käimas uus konkurss vabalevi üleriigilise telekanali loale, kus taotluste esitamise tähtaeg on 14. märts. Kultuuriminister avaldas lootust, et konkursile tuleb huvitavaid ja tõsiseid taotlusi, misläbi võiks mõne aja pärast vabalevi telekanalite arv taas kasvada.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles esmaspäeval riigikogu ees kõneledes, et tema hinnangul võiks nähtavaid kanaleid vähem olla ja ta soovitaks enda isal telekast loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles