Kadri Simson: Milline on õiglane riik? (1)

Kadri Simson
, majandus- ja taristuminister (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa teest kõigile õiglase Eestini võib läbida ka tantsusammul.
Osa teest kõigile õiglase Eestini võib läbida ka tantsusammul. Foto: Urmas Luik

Eesti Keskerakonna valimiste hüüdlause “Õiglane riik kõigile” on tekitanud küsimuse, milline on õiglane riik. Püüan seda jõudumööda selgitada. Õiglane riik on ennekõike seesugune, kus hea on elada kõikidel ühiskonnaliikmetel. Koht, kus vara ja vahendid ei koondu väikese osa inimeste kätte. Tegemist on riigiga, mis arendab majandust, samal ajal ei unusta inimesi, kellel majandus seisab. Võtame näiteks meie maksusüsteemi.

Maksusüsteem peab olema selline, mis ei eelista jõukaid, vaid loob võimaluse inimväärseks eluks madalama palgaga inimestelegi. Keskerakond ei ole nõus poliitikaga, millest võidab vaid jõukam osa ühiskonnast. Seetõttu toetame astmelise tulumaksuga jätkamist, kuid soovime kehtestada klassikalise progressiivse maksusüsteemi. Praegune süsteem on küll samm võrdsema ühiskonna poole, kuid meil on võimalik astuda järgmine samm.

Maksudest rääkides ei saa ma üle ega ümber aktsiisidest. Energia hind on küsimus, mis puudutab nii era- kui suurtarbijaid. Seetõttu peame vajalikuks langetada elektri hinda selles osas, mida riik saab otseselt mõjutada. Valitsus on Keskerakonna juhtimisel juba ette võtnud võrgutasude langetamise. Viimase kolme aasta jooksul on Eleringi võrgutasu langenud 11,1 protsenti, Elektrilevi võrgutasu 7,6 ja taastuvenergiatasu 7,3 protsenti. Minu hinnangul tuleb Eestis langetada elektriaktsiisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles