Tartu pianist ja Leedu viiuldaja kohtusid taas

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Rasa Vosyliūtė ja Tanel Joamets tulid eelmine kord tartlaste ette möödunud aasta suvel.
Rasa Vosyliūtė ja Tanel Joamets tulid eelmine kord tartlaste ette möödunud aasta suvel. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli aulas tulevad neljapäeval kuulajate ette leedu viiuldaja Rasa Vosyliūtė ja tartlasest pianist Tanel Joamets, et esitada kolm romantilist viiulisonaati.

Pianisti sõnul on seekordses kavas kolm sonaati erinevatelt heliloojatelt-romantikutelt: nukker ja peen Franz Schuberti sonaat a-moll, väga lüüriline Johannes Brahmsi sonaat A-duur ning suur ja suurejooneline César Francki sonaat A-duur.

«Lisaks helistikule ühendab Francki ja Brahmsi sonaati fakt, et need on kirjutatud 1886. aastal ning ka meeleoludes on tuntavaid paralleele,» lisas Joamets. «Kuid helikeelelt ja vormilt on need täiesti erinevad teosed.»

Vosyliūtė ja Joamets on varemgi üheskoos muusikahuviliste ette tulnud. «Esimene kohtumine Rasaga oli 1995. aastal Tallinnas rahvusvahelisel ​Elleri-nimelisel viiuldajate konkursil,» meenutas pianist. «Rasa mängis seal väga eredalt. Omanäoline, kirglik, tundlik mäng, tehniline üleolek, siiras ja loomulik elutunnetus, tohutu musikaalsus – need omadused särasid konkursil ja tõid talle tookord palju poolehoidjaid.»

Järgmine kord kohtusid Vosyliūtė ja Joamets 1997. aastal muusikaõpingute ajal Londonis. Seal tegid nad ka oma esimese ühise kontserdikava. Uuesti tulid nad ansamblisse kokku eelmise aasta suvel, kui Vosyliūtė osales Brahmsi kogutud kammermuusika suures sarjas, mille Joamets võttis korraldaja ja pianistina ette oma 50. sünnipäeva puhul.

Kontsert «Romantilised sonaadid» kõlab Tartu ülikooli aulas 19. septembril kell 19. Täna kell 18 tulevad viiuldaja ja pianist sama kontserdikavaga kuulajate ette Lääne-Virumaa keskraamatukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles