Tuumaenergiaagentuuri juht: Jaapani tuumajaamad niipea tööd ei jätka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraana Fukushima neljanda reaktori juures.
Kraana Fukushima neljanda reaktori juures. Foto: SCANPIX

Jaapani tuumareaktoreid ei panda tööle enne seda, kui nad on läbinud järgmiseks aastaks kavandatud seismilised stressitestid ning vastavad ohutusnõuetele, ütles Jaapani uue tuumaenergiaagentuuri juht eile.

Tuumareaktorite operaatorid peavad uute nõuete kohaselt hädaabiprotseduurid õnnetuste ja terrorirünnakute puhuks kohustuslikus korras sisse viima, ütles Shunichi Tanaka riiklikust tuumaenergiaagentuurist.

Otsus järgneb sellele, kui Fukushima katastroof viis eelmisel aastal lahkhelideni tuumajaama operaatorite ja võimude vahel.

Operaatoritel oli enne õnnetust õigus ise otsustada, kas järgida võimude soovitatud ohutusregulatsioone või mitte.

Tanaka nimetas valitsuse otsust panna juulis Jaapani lääneosas Ohis suure energianõudluse rahuldamiseks kaks reaktorit uuesti tööle «poliitiliseks». «Praegusel hetkel ei ole meil õiguslikku alust reaktorite olukorra hindamiseks,» ütles Tanaka neljapäeval intervjuus Associated Pressile ja lisas, et agentuuril pole õiguslikku jõudu Ohis uuesti käima pandud reaktorite töö lõpetamiseks.

Tanaka sõnul töötab agentuur uued nõuded välja märtsiks.

Enne Fukushima katastroofi 2011. aasta märtsis kattis tuumaenergia Jaapani elektrivajadustest umbes kolmandiku ning riik soovis seda 50 protsendini suurendada. Eelmisel kuul otsustas valitsus tuumaenergiast kolme järgmise kümnendi jooksul sootuks loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles