Leedu ministrikandidaat: õhuturbe põhibaas jäägu Šiauliasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedu kaitseministrikandidaadi Juozas Olekase sõnul peab Leedu õhujõudude Šiuliai baas jääma NATO hävituslennukite peamiseks ja alaliseks paiknemiskohaks, Eestis võiks tema sõnul asuda varubaas.


«Ma leian, et ees seisavad keerukad diskussioonid, kuna Eesti kolleegid on selliseid soove ka varem avaldanud. Mulle tundub, et märksa ratsionaalsem on omada tugevdatud baasi Šiauliais, mis oleks põhibaas. Eestis võiks olla alternatiivne ehk reservbaas, millele võiksid NATO lennukid maanduda vajaduse korral,» ütles sotsiaaldemokraadist kaitseministrikandidaat. Oma arvamust väljendas Olekas täna pärast kohtumist president Dalia Grybauskaitėga.

«Minu praeguste andmete kohaselt tundub mulle, et märksa ratsionaalsem on omada alalist baasi siin, Šiauliais,» ütles Olekas, vastates küsimusele, kas ei tasuks missioonile rotatsioon kehtestada.

Eesti kaitseministeerium soovib, et pärast 2015. aastat, kui Ämari baas saavutab täieliku tegutsemisvalmiduse, hakkaks üks õhuturbemissiooni rotatsioon aastas paiknema Eestis.

Tänavu augustis reageeris Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė teravalt Eesti kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsleri Sven Sakkovi sõnadele, mille kohaselt soovib Eesti, et võimalikult kiiresti langetataks otsus praegu Leedus baseeruva NATO õhuturbemissiooni roteerumisest. Juknevičienė ütles, et Leedu ei näe selleks võimalusi, kuna tegemist on pikaajalise küsimusega.

Maikuus väljendas Leedu kaitseväe juhataja Arvydas Pocius kahtlust õhuturbemissiooni roteerumise mõttekuses, viidates sellele, et NATO toonitab targa kaitse kontseptsiooni tähtsust. Kaitseminister Rasa Juknevičienė ütles, et toetab Eesti pürgimist omaenda sõjaväelennuvälja omandamise poole, ent vastustab rotatsiooni kolme Balti riigi vahel, viidates, et see toob kaasa missiooni kallinemise.

Läti ei toeta Eesti ettepanekut roteerida praegu Leedus baseeruvat NATO õhuturbemissiooni, sest see suurendaks kulusid, ütles Läti kaitseminister Artis Pabriks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles