Ekspert: India naised on väga haavatavas olukorras

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indialased mälestamas Delhis võika grupivägistamise ohvriks langenud Jyotit.
Indialased mälestamas Delhis võika grupivägistamise ohvriks langenud Jyotit. Foto: SCANPIX

Soolise võrdõiguslikkuse ekspert Hille Hanso ütles viimasel ajal Indias ilmsiks tulnud vägistamisjuhtumeid kommenteerides, et naised on sealses ühiskonnas väga haavatavas olukorras.

«Naisi puudutab väga suur hulk erinevaid faktoreid, mis kujundavad suhtumise naistesse neis riikides, kui konkreetselt India peale minna, siis me teame, et väga suur hulk inimesi seal elab allpool rahvusvahelist vaesuse piiri, seal on umbes 400 miljonit inimest, kes elavad alla 1,25 dollariga päevas, nad on väga vähe haritud, kirjaoskamatus naiste hulgas Indias on üle 30 protsendi, nad ei oska oma õiguste eest seista, nad on kasvanud väga traditsioonilistes kultuurilistes tingimustes ja see kõik paneb nad olukorda, kus nad on väga kergesti haavatavad, seetõttu ka ilmselt need kuumaverelised mehed kasutavad seda oukorda ära,» selgitas Hanso ETV saates «Välisilm».

Hanso sõnul näitab UNICEFi statistika, et Indias on lausa 70 protsenti naistest puutunud kokku erinevat sorti vägivallaga, mis räägib sellest, et kannataund ei ole vaid kõige vaesemast ühiskonnakihist pärit naised, samas on Indias tema sõnul ka väga tugevad naisõiguslaste organisatsioonid, väga mõjuvõimsad naised, kellesse suhtutakse India ühiskonnas suure austusega.

«Aga ma arvan, et siin on suur samm edasi vaja minna, sest ka lootetapp või tüdrukute abortimine juba enne nende sündi on viinud osa India piirkondi selleni, et on näiteks 130 meest 100 naise, kuna ultrahelivõimalus on seal olnud viimased paarkümmend aastat, siis arvan, et 10-15 aasta pärast see probleem alles teravneb, sest mehed ilma tasakaalustavate naisteta on väga hirmsas olukorras ka ise - ei ole võtta pruute, millele järgneb, et tüdrukuid röövitakse, vägistatakse ja pannakse mehele juba 12-aastaselt, et neid ei jõutaks enne ära rüvetada, kui nad on mehele saanud,» lisas Hanso.

Ta tõdes, et kuigi Indias nähakse palju vaeva, et naiste kaasatus poliitikas oleks suurem, siis paraku need ponnistused ei ole vilja kandnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles