Tšehhi valitsuserakond vastustab ennetähtaegseid valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Petr Nečas.
Tšehhi peaminister Petr Nečas. Foto: SCANPIX

Tšehhi valitsevad paremtsentristid on vastu riigi uue presidendi Miloš Zemani üleskutsele korraldada ennetähtaegsed valimised, vahendas sealne uudisteagentuur ČTK eile õhtul.

Peaminister Petr Nečase sõnul võrduks tema tagandamise katsed «seadusevastase põhiseadusliku riigipöördega».

«Peame ootama ja vaatama, mida äsja valitud president Zeman ette võtta kavatseb,» ütles Nečas. «Võidujoovastuses lausutu on üks, poliitiline tegelikkus hoopis teine asi.»

Valitsusjuhi kohaselt saab ennetähtaegsed valimised välja kuulutada vaid parlament.

Zeman ütles laupäeva õhtul mõni tund pärast võitu konservatiivse välisministri Karel Schwarzenbergi üle, et Tšehhis tuleks võimalikult kiiresti korraldada valimised, sest kärpemeetmete ja korruptsiooniskandaalide tõttu ebapopulaarne valitsuskoalitsioon sõltub väiksemast partnerist LIDEM-ist, mida ei ole parlamenti valitud.

Sõnaosavast vasaktsentristist Zemanist sai nädalavahetusel Tšehhi esimene otsevalitud riigipea. Ta võtab ameti üle euroskeptikuna tuntud Václav Klausilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles