Rotterdam peletab teismeliste jõuke «sääsega»

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Sääse»-nimeline seade teeb selle looma omale sarnast häält.
«Sääse»-nimeline seade teeb selle looma omale sarnast häält. Foto: AP / Scanpix

Vähendamaks paheliste kalduvustega noorte huvi koguneda kohtadesse, kuhu nad kipuvad kogunema, ja sattuda seal pahandustesse, kasutab Rotterdami linn Hollandis sääse-nimelist seadet, kirjutab ajakirja Der Spiegel võrguväljaanne.

«Sääsk» tekitab häirivat heli kõrgusel, mida üldiselt kuulevad vaid nooremad kui 25-aastased inimesed. «See on jälk! See paneb mu pea valutama,» kurtis Spiegelile kümneaastane Mohammed.

«Tunne on samasugune, nagu siis, kui sa kuulad pikka aega valju muusikat ja siis lõpetad selle ära,» kirjeldasid ajakirjale tema sõbrad Ercan, Anass ja Nordin. «See on pinisev heli.»

Kõik neli last elavad Rotterdami Oud Charlois'i linnaosas, kohas, kuhu esimesed «sääsed» aasta tagasi paigutati. Samas pole kohalikud selles kandis sugugi kindlad, kuivõrd «sääsk» tegelikult oma eesmärki täidab. Riidepoe müüja Ingrid Rotermundt ütles väljaandele, et tema arvates pole see midagi muutnud. «Ma ei saanud üldse aru, miks seda vaja on,» rääkis ta. «Siin pole asjad halvasti. Jah, keegi viskas mõned päevad tagasi telliskivi aknasse, kuid ma ei tea, kes seda tegi.»

«See teeb kõrvadele haiget, kuid me oleme harjunud, me oleme ikkagi siin,» rääkis üks Oud Charlois' teismeline. «See on nagu allveeujumine, kuid me oleme harjunud.»

Ühe toidukoha omanik aga väitis, et tänu «sääsele» eelistavad noorukid nüüd rohkem siseruumides istuda. Ja see on ka üpris häiriv, sest nad loobivad toitu laiali.

Oud Charlois' kohalikud võimud on aga «sääsega» rahul. «Vanasti me saime kaebusi hirmutamise ja vandalismi kohta,» rääkis naabruskonnanõukogu president Dick Lockhorst Der Spiegelile. «See nuhtlus on kahanenud 70-80 protsenti. See tähendab vähem tööd politseile.»

Hollandisse «sääski» importiva Rhine Consulting Groupi juhi Donald van der Laani sõnul on nad paigaldanud umbes 500 seadet 120 omavalitsusse. Ning igal pool on teismelistega seotud pahandused vähenenud.

Samas ei näe sugugi mitte kõik «sääses» healoomulist seadet. Nii Hollandis, Suurbritannias kui teistes «sääske» kasutavates riikides on tulnud kaebusi inimestelt, keda «sääsega» ohjata pole vaja. Nende väitel paneb see 20 meetri raadiuses pea valutama kõigil – olgu need siis pahelised teismelised või rahumeelsed möödujad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles