Hirmu ja paanikat külvav seagripp jõudis Euroopasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mehhikost alguse saanud seagripp jätkab marulist pealetungi, kasvatades lausa iga tunniga nakatunute arvu ja vallutades üha uusi riike. Eile jõudis hirmu külvav haiguspuhang ka Euroopasse.




Eile hommikul teatas Hispaania tervishoiuminister Trinidad Jimenez 23-aastasest mehest, kellest sai esimene H1N1-seagripiviirusega nakatunu Euroopas. Mehhikos ülikoolis õppinud hispaanlane naasis kodumaale möödunud kolmapäeval. Kolm päeva hiljem pöördus ta palaviku ja hingamisprobleemide üle kaevates arsti poole ning toimetati haiglasse karantiini, teatas AP.



Hispaanias on lisaks ühele kindlale nakatumisele paarkümmend oletatavat haigestumist. Võimalikke haigusjuhtumeid kontrollitakse ka Prantsusmaal, Itaalias, Rootsis, Taanis, Norras, Šveitsis, Belgias ja Suurbritannias.



Eile õhtul teatas Šotimaa tervishoiuminister Nicola Sturgeon, et kahelt hiljuti Mehhikot külastanud isikult võetud analüüsid andsid positiivse tulemuse.



Rootsi nakkushaiguste kontrolli instituudi esindaja Mia Mrytting rääkis uudisteagentuurile TT, et neil on jälgimise all vähemalt viis inimest. Päevalehe Svenska Dag­bladeti teatel selguvad nende analüüside tulemused alles paari päeva jooksul.



Taani Hvidovre haigla arstid jälgivad kolme naist ja ühte meest, kes eelmisel nädalal naasid kodumaale Mehhikost ja USAst. Viies seagripikahtlusega inimene viidi haiglasse Aalborgis. Prantsusmaal läbisid kontrolli kaheksa inimest. Neist neli osutusid terveks, ülejäänute analüüsidele oodatakse veel vastust.



Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Androulla Vassiliou soovitas eile euroliidu kodanikel ilma tungiva vajaduseta reise seagripiohtlikesse piirkondadesse vältida, sest tema sõnul võib sõit haiguskoldesse seada ohtu inimese enda elu ja suurendada ka haiguse leviku riski.



Eile õhtul Genfis kogunenud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eksperdid siiski reisipiirangute kehtestamiseks ettepanekuid ei teinud. Ka Eesti välisministeerium ei piira Mehhikosse sõitmist, kuid jälgib koos sotsiaalministeeriumi ja tervisekaitseinspektsiooniga tähelepanelikult olukorda. Eilseks oli oma viibimisest Mehhikos andnud ministeeriumile teada kaheksa eestlast.



Lisaks Mehhikole, kus surmav seagripiviirus on väidetavalt nõudnud koguni 149 inimese elu, kasvas nakatunute arv ka Ameerika Ühendriikides. Sealsete võimude kinnitusel on New Yorgi, Ohio, Kansase, Texase ja California osariigis nakatunud vähemalt 40 inimest. New Yorgi linnapea Michael Bloombergi sõnul tuvastati 28 haigusjuhtumit ühes linna koolis.



Kanada võimud on teatanud kuuest seagripijuhtumist. Kahtlustest andsid teada ka Austraalia, Uus-Meremaa, Brasiilia, Iisrael, Peruu ja Colombia.



Hirmutav viirus tekitab peavalu lennufirmadele – see nõuab eriliste turvameetmete rakendamist. Seni pole ükski firma reiside tühistamisest teatanud. USA suurimad lennufirmad American Airlines ja ka Continental Airlines jätkavad Mehhiko-suunalisi lende vastavalt graafikule, kuid jälgivad hoolikalt reisijaid ja neil ilmnevaid võimalikke haigussümptomeid, vahendas AP.



Mitmed rahvusvahelised lennufirmad teatasid eile, et ootavad ametivõimudelt juhiseid. Lennufirmade ülemaailmne katusorganisatsioon IATA ärgitas firmasid vaatama hoolikalt üle vajalikud meetmed eriolukorra tekkimise puhuks.



Vene Föderatsiooni peasanitaararsti Gennadi Oništšenko kinnitusel alustati kõigi Ameerikast saabuvate lennukite hoolikat kontrollimist. Seagripi levik mõjutab ka toornafta hinda, vahepeal tõusnud naftabarreli hind kukkus eile alla 50 dollari piiri.



Langusesse pöördusid ka maailma aktsiaturud. Analüütikute hinnangul võib pandeemiaoht majanduse veelgi sügavamasse kriisi suruda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles