Ajaleht: vangide viimine Soomest Eestisse võib pikendada vangistusaega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadusse pääsemist takistab okastraataed.
Vabadusse pääsemist takistab okastraataed. Foto: SCANPIX

Vangide üleviimine Soomest Eestisse võib pikendada vangistusaega, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Soomes langetatakse aastas kümmekond otsust, mis puudutavad kinnipeetava üleviimist kodumaale, peamiselt Eestisse.

Niisugust käitumist põhjendatakse oma ühiskonda sisseelamise vajadusega. Praktikas võib see tähendada üleminekut avavanglast kinnisesse vanglasse ja kinnipidamisasutuses viibitava aja pikenemist.

«Minu vend käis Soomes teises linnas autoga tööl koos tavaliste inimestega. Vanglas käis ta ainult magamas. Eestis sattus ta tagasi kinnisesse vanglasse kriminaalide juurde. Sotsialiseerumise programmi raames pakuti talle venekeelseid kokanduskursusi, kuigi tema emakeel on eesti keel,» rääkis vangi vend Tallinnas.

«Tegemist pole karistusaja jätkamisega, vaid Eestis hakkab kogu protsess algusest peale,» lisas mees, kes ei soovinud oma nime avalikustada.

Helsingin Sanomat teab veel kolme eestlasest kinnipeetavat, kellele tähendas kodumaale üleviimine juba alustatud kursuste katkemist ja minekut avavanglast kinnisesse. Kõigi kinnipidamisaeg pikenes enam kui aasta võrra.

Kõik kolm meest olid Soomes mõistetud süüdi raskete narkokuritegude eest, saades karistuseks 5,5-11aastase vangistuse.

«Rahvusvaheline tava on selline, et pärast üleviimist langetatakse karistuse kandmise ja enneaegse vabanemise küsimused vastavalt kodumaal kehtivatele seadusele,» teatas
Eesti justiitsministeeriumi pressiesindaja Kaisa Lutter. Eestis otsustab enneaegse vabanemise küsimuse ära kohus, lisas ta.

Kõnealused juhtumid viitavad Soome ja Eesti erinevale karistuspraktikale. Kui Soomes pääsevad peaaegu kõik tingimisi vabaks, siis Eestis vaid iga viies.

Tegelikkus on selline, et kõik kaebavad üleviimisotsuse edasi, rääkis Helsingin Sanomatele Soome justiitsministeeriumi valitsussekretär Juhani Korhonen. Üleviimine võib venida kahe aasta võrra.

Kui vangil veab, siis muutub tema karistus tingimisi karistuseks enne, kui üleminek teoks saab. Sel juhul läheb Eestisse juba vaba mees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles