Iisrael eitas inimeste saladuskatte all vangistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine lugemas Austraalia ajalehte, mille esiküljel on lugu väidetavast Mossadi agendist Ben Zygierist.
Naine lugemas Austraalia ajalehte, mille esiküljel on lugu väidetavast Mossadi agendist Ben Zygierist. Foto: SCANPIX

Iisrael valitsus tegi lõpu vaikusele salapärases loos, mille keskmes on vangis surnud Austraalia kodanikust arvatav Mossadi agent, kinnitades, et ei vangista saladuskatte all inimesi.

Iisraeli asepeaminister Moshe Yaalon ütles eile telekanalile Channel 2, et juudiriik ei tegutse pimeduse kattevarju all.

«Iisrael on riik, kus vangistatakse inimesi kohtu- ja seadusandliku võimu järelevalve all ning võimude ja kahtlusaluse perekonna teadmisel isegi siis, kui meil on vaja isoleerida ja istuma panna vale identiteediga süüdistatav,» selgitas Yaalon.

Juudiriik võttis kolmapäeval omaks süüdistuse Iisraeli-Austraalia topeltkodakondsusega isiku üksikvangistuses hoidmise pärast seda, kui rahvusvahelises meedias levisid teated, et 2010. aastal enesetapu sooritanud «vang x» oli Mossadiga seotud Austraalia juut Ben Zygier (34).

Asjaolu, et range režiimiga vanglas pideva järelvalve all olnud vangil õnnestus endalt elu võtta, on küsimusi tekitanud ja andnud ainest vandenõuteooriatele.

Justiitsministeeriumi avaldusest selgus, et Zygieri perekonda oli tema vahistamisest teavitatud ning talle tagati õiguslik kaitse.

Zygier suri Tel Avivi lähedal asuvas Ayaloni vanglas 2010. aastal. Iisrael läks tema juhtumi kinnimätsimisel väga kaugele, sundides korralduste abil loost vaikima ka juudiriigi meedia.

Yaalon ei kinnitanud, et «vang x-i» näol oli tegemist Zygieriga ega jaganud informatsiooni ka selle kohta, mille eest vang istuma pandi.

«Mõnikord esineb äärmuslikke olukordi – me oleme julgeoleku seisukohalt eriline riik –, mil me peame julgeolekukaalutlustel niisuguseid äärmuslikke meetmeid kasutama,» märkis Yaalon.

«Praegusesse olukorda jõudnuna peame järeldama, et teatud asutuse töös esines viperus, mis tegi vajalikuks vastavate sammude astumise,» nentis asepeaminister luureteenistusele Mossad vihjates.

Üks Austraalia ajaleht kirjutas eile, et riigi luureametkondadel oli detailset informatsiooni juhtumi kohta, mille keskmes oli enne oma surma Iisraeli kasuks spioneerinud Melbourne'i mees.

Ajaleht tugines anonüümsust palunud Iisraeli allikale, kelle sõnul kahtlustasid Austraalia ametnikud «vang x-i» Iisraeli heaks luuramises ning kuulasid ta üle, mille käigus said nad olulist informatsiooni.

Juudiriigi justiitsministeerium teatas üleeile, et Austraalia juudi surm Iisraeli vanglas toob tõenäoliselt kaasa süüdistuse hooletuses.

Üks justiitsministeeriumi ametnik ütles Iisraeli ajakirjanikele, et surma salapäraseid asjaolusid uurinud kohtunik käskis siiski viia läbi täiendava uurimise, et «uurida hooletuse küsimust».

Ametnik ütles, et kui kohtunik ei oleks asjaolusid kahtlaseks pidanud, et oleks ta juhtumit edasi saatnud. Ta lisas, et kui tuvastatakse hooletus Zygieri kinnipidamise tingimustes, järgnevad ilmselt süüdistused hooletuses.

Asjaolu, et range režiimiga vanglas pideva järelvalve all olnud vangil õnnestus endalt elu võtta, on küsimusi tekitanud ja andnud ainest vandenõuteooriatele, mida Iisraeli ja Austraalia meedia on vahendanud.

Iisraeli ajaleht Haaretz kirjutas üleeile juhtumile lähedasele allikale viidates, et juudiriik sõlmis Zygieri lähedastega kokkuleppe, mis näeb ette suure rahalise hüvitise. Lepe sõlmiti kuus nädalat tagasi, kui Zygieri perele räägiti uurimise tulemustest.

Iisraeli jurist Avigdor Feldman, kes kohtus Zygieriga mõni päev enne tema surma, ütles neljapäeval, et miski ei viidanud vangi enesetapuplaanidele. Ta nimetas «vang x» nime all tuntuks saanud kinnipeetavat emotsionaalselt stabiilseks. Tal seisis ees raske valik – kas tunnistada end süüdi ja jõuda kokkuleppele või jätkata kohtuprotsessiga, mis võib pikaks venida ja teda aastaid vangis hoida.

Väidetavalt valmistus ta avaldama informatsiooni Mossadi operatsioonide kohta, mille seas oli ka Austraalia passide väärkasutamine agentuuri agentide poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles