Gruusia tahab võtta eeskuju Armeeniast

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia välisminister Maia Pandžikidze eelmisel kuul Tallinnas.
Gruusia välisminister Maia Pandžikidze eelmisel kuul Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Gruusia välisministri Maia Pandžikidze sõnul on Armeenia hea näide riigist, mis suudab hästi läbi saada Venemaaga, kuid samal ajal ka NATO ja Euroopa Liiduga.

Pandžikidze ütles eilsel kohtumisel Gruusia parlamendi opositsiooniga, et kahtleb Thbilisi kiires lõimumises NATO ja Euroopa Liiduga. Vaatamata sellele ei kavatse Gruusia uus valitsus loobuda läänemeelsest kursist, ühtaegu soovitakse siiski ka normaliseerida suhteid Venemaaga, kirjutas Kommersant.

«Erinevalt teist ei kavatse me ühiskonnas luua kõrgendatud ootusi kiire NATOsse ja ELi astumise perspektiivi kohta,» ütles Pandžikidze Saakašvili liitlastele. «Tõenäoliselt ei tule sel ega järgmisel aastal läbimurret lõimumisteel NATOga.»

Tema sõnul osutus ka president Mihheil Saakašvili lubadus, et 1. jaanuarist 2013 kehtestatakse viisavabadus euroliiduga, kokkuvõttes vaid valimiseelseks retoorikaks.

«Erinevalt teist ei kavatse me ühiskonnas luua kõrgendatud ootusi kiire NATOsse ja ELi astumise perspektiivi kohta,» ütles Pandžikidze Saakašvili liitlastele.

Saakašvili-aegsest välispoliitilisest prioriteedist liituda ELi ja NATOga sellele vaatamata ei loobuta. Ministri sõnul toimub lähiajal peasekretär Anders Fogh Rasmusseni juhtimisel ja suursaadikute osavõtul Gruusias Põhja-Atlandi Nõukogu väljasõiduistung. Samuti on oodata Thbilisisse NATO sõjalise komitee liikmete visiiti. Lisaks väljendas Pandžikidze lootust, et enne aasta lõppu allkirjastab Gruusia ELiga assotsiatsioonilepingu, mis võimaldab lihtsustada viisarežiimi ja luua vabakaubandustsooni.

Ühtlasi tahab Gruusia ehitada üles normaalsed kontaktid kõigi oma naabritega, sealhulgas Venemaaga. Nagu ütles hiljuti peaminister Bidzina Ivanišvili, võib selles vallas kadestada Armeeniat, millel on head suhted nii NATO kui Venemaaga.

«Armeenia ei ole välja öelnud soovi astuda NATOsse, seal asub Vene sõjaväebaas ning tema piire kaitsevad Vene sõdurid. Nii et teda kadestada tähendab seada kahtluse alla meie riigi püüdu allianssi saada ja väljendada valmidust võtta kasutusele Armeenia mudel,» väljendas nördimust üks parlamendivähemuse juhte Akaki Minašvili.

«Peame silmas seda, et Gruusia peab püüdlema normaalsete suhete poole kõigiga, kellega ta läbi käib,» vastas Pandžikidze, kelle sõnul on uue valitsuse jaoks Armeenia huvitav selle poolest, kuidas riik nii «kokkusobimatute subjektidega» ühtmoodi hästi läbi saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles