Ekspert kritiseerib Rootsi tuumajäätmete ladustamise kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forsmarki tuumajaam Rootsis
Forsmarki tuumajaam Rootsis Foto: SCANPIX

Saksa tuumaekspert arvustab Rootsi plaani matta vanade tuumaelektrijaamade lammutamisel tekkiv radioaktiivne prügi Läänemere kaljusesse põhja sügavasse õõnsusse, vahendas Rootsi raadio.

Elektrijaamade lammutamise korral jääb järele 20 000 autokoormat radioaktiivseid jäätmeid.

Rootsi tuumakütuse ja -jäätmete haldamisega tegelev kompanii SKB tahab selle Forsmarki tuumajaama lähedusse Kesk-Rootsi rannikumerre matta, keskkonnaorganisatsioonid on aga vastu.

Saksa tuumakonsultandi Gerhard Schmidti sõnul on 1980ndatel kasutusel olnud meetod vananenud ja Saksamaal seda praegu enam ei kaalutakski.

Radioaktiivse prügi mahutamiseks on vaja vähemalt 800 meetri sügavust šahti, kuhu jäätmed jäävad kümneteks tuhandeteks aastateks.

SKB direktor Saida Laârouchi Engström seletab, et kui Forsmarki merealune jäätmehoidla suletakse, täitub see veega, mis tähendab, et jäätmed hakkavad aeglaselt välja imbuma. Ohtlikku radiatsioonitaset see ei põhjusta, kinnitab ta.

Rootsi jäätmekompanii taotlust merepõhjahoidla ehitamiseks vaeb kiirgusohutusagentuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles