Kreeka politsei uurib neonatsist poliitiku sõnavõttu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka paremäärmusliku partei Kuldne Koidik liikmed
Kreeka paremäärmusliku partei Kuldne Koidik liikmed Foto: SCANPIX

Kreeka politsei teatas eile, et alustas neonatside hulka kuuluva poliitiku  Alexandros Plomaritise kõnede ja seisukohtade uurimist.

Möödunud aastal enne valimisi öeldu jõudis avalikkusse Suurbritannia telekanali Channel 4 vahendusel, edastab AFP.

Saates oli näha filmilõiku, milles  paremäärmusliku partei Kuldne Koidik liige Plomaritis jagab oma parteid tutvustavaid brošüüre ja annab kohvikus istudes selgitusi. Siis aga võtab teemaks Kreekasse tulnud illegaalsed immigrandid.

«Oleme valmis ahjud tööle panema. Keedame neist seepi, millega peseme autosid ja tänavaid. Nahast aga teeme lambikatteid,» teatas Plomaritis «alamklassi» kuuluvate immigrantide kohta.

Film tehti möödunud aastal enne Kreekas toimunud parlamendivalimisi. Selle tegija Konstantinos Georgousis oli veetnud kuid Ateenas, filmides Kuldse Koidiku liikmete tegevust.

Partei Kuldne Koidik esindajate sõnul ei mõelnud nende ridadesse kuuluv isik mitte midagi halba. Tegemist oli lihtsalt nalja viskamisega.

Seda seisukohavõttu uurib siiski Kreeka politsei rassistliku vägivalla vastase võitlemisega tegelev eriüksus.

Channel 4 näitas Plomaritise seisukohavõttu 5. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles