Obama läheb ajaloolisele visiidile Iisraeli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama alustab täna ajaloolist visiiti Iisraeli ja palestiinlaste aladele.

Tegemist on Obama esimese Iisraeli-visiidiga USA presidendina, edastab Reuters.

Obama lennuk maandub Tel Avivis kohaliku aja järgi keskpäeva paiku. Täna kohtub USA president nii Iisraeli presidendi Shimon Peresi kui peaministri Benjamin Netanyahuga.

Homme seisab Obamal ees kohtumine Ramallahis palestiinlaste presidendi Mahmud Abbasiga.

Iisraeli ja USA suhted ole just head ning see võib heita varju Obama kolm päeva kestvale visiidile. Samuti mäletavad Iisraeli poliitikud, et Obama otsustas jätta 2009. aastal araabia riikides tehtud ringreisi ajal juudiriiki külastamata.

«USA ja Iisraeli suhetes on praegu läbi ajaloo kõige halvem periood,» tõdes ameeriklasest Lähis-Ida ekspert ja endine läbirääkija Aaron David Miller, kelle sõnul pole USA ja Iisraeli juhtide vahel usaldust.

Obama ja Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kohtumised Washingtonis on olnud jäised. Avalik saladus on, et Netanyahu pooldas USA presidendivalimistel Obama vastaskandidaati Mitt Romneyt.

Iisraelis ollakse veendunud, et Obama ei võta Iisraeli ohustada võivat Iraani tuumaprogrammi tõsiselt ning ei ole huvitatud piirkonna julgeolekust.

Obama on seisukohal, et Iraanile tuleb anda aega, sest tema arvates ei ole islamivabariigi tuumarünnak tõenäoline. Möödunud nädalal märkis Obama, et Teheranil kulub tuumarelva arendamiseks vähemalt aasta.

Ka kutsus Obama taas üles lahendama küsimust diplomaatiliselt. Samas märkis riigipea, et kui diplomaatia peaks luhtuma, on Iraani peatamiseks kõik võimalused kaalumisel.

Netanyahu soovib, et USA toetaks Iisraeli, kui Iraan peaks juudiriiki sõjaliselt ähvardama.

Poliitilised vaatlejad on veendunud, et kui USA ja Iisraeli suhted ei soojene, siis Ühendriigid ei takista Iisraeli võimalikku ennetavat rünnakut Iraani. USA on Iisraeli liitlane ja juudiriik saab USAst ka sõjalist toetust.

Obama ja Netanyahu nüüdsetel läbirääkimistel on üleval ka Lähis-Ida rahuläbirääkimised. Samas ei suhtu iisraellased Obamasse just soosivalt, sest nende arvates toetab Obama enam palestiinlaste kui juutide õigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles