Kreml: Berezovski saatis enne surma Putinile kirja

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Berezovski 2007. aastal.
Boriss Berezovski 2007. aastal. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini esindaja kinnitusel saatis eksiilis surnud ärimees Boriss Berezovski riigipeale enne oma surma patukahetsuskirja.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles eile telekanalile Rossia-24, et Berezovski saatis riigipeale käsitsi kirjutatud kirja kahe kuu eest. Peskovi sõnul kirjutas ärimees Putinile, et ta on teinud palju vigu, paludes temalt andestust ning abi kodumaale naasmisel, vahendas Moscow Times.

Päev enne oma surma ajakirja Forbes ajakirjanikule antud mitteametlikus intervjuus mainis Berezovski, et tema elul pole enam mõtet ning ta avaldas soovi kodumaale naasta.

Berezovski surma asjaolud on endiselt ebaselged. Tema lähedaste sõnul suri 67-aastane mees oma Londoni lähedal asuvas kodus südamerabanduse tagajärjel. Tuntud Vene advokaat Aleksandr Dobrivinski aga väitis oma Londoni allikatele viidates, et Berezovski tegi enesetapu.

Dobrivinski sõnul oli Berezovski sattunud suurtesse võlgadesse ning kaotanud suure osa oma hiiglaslikust varandusest, mille suurust hindas ajakiri Forbes veel 2008. aastal 1,3 miljardile dollarile. Dobrivinski sõnul oli Berezovski sattunud nii raskesse rahalisse seisu, et palus nende ühiselt tuttavalt hiljuti 5000 dollarit lennupiletite ostmiseks.

Berezovskil oli Vene presidendi Boriss Jeltsini ajal üks riigi mõjukam mees, kellel oli suur roll ka Vladimir Putini tõusmisel võimule. Pärast Putini saamist Venemaa presidendiks kaotas 90ndatel Kremli halliks kardinaliks peetud Berezovski soosingu ja põgenes 2001. aastal riigist esmalt Prantsusmaale ja seejärel Ühendkuningriiki, mille võimud andsid talle hiljem asüüli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles