Kanada ähvardab Tšehhit mustlaste pärast viisarežiimiga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murule joonistatud Kanada lipp.
Murule joonistatud Kanada lipp. Foto: SCANPIX

Selle aasta alguses tabas Kanadat nii suur Tšehhi mustlastest asüülitaotlejate laine, et nüüd ähvardab vahtralehemaa tšehhi turistidelt taas viisat nõudma hakata. Sellega ähvardas oma Tšehhi kolleegi Mirek Topolánekit  väidetavalt ka möödunud nädalal Prahat väisanud Kanada peaminister Stephen Harper.



Tänavu jaanuarist märtsini palus Kanadalt varjupaika 653 Tšehhi kodanikku, neist enamik mustlased. Viimase aja rünnakute ja paremäärmuslaste marsside järel on Tšehhi mustlasaktivistid avalikult esitanud rahvuskaaslastele üleskutse emigreeruda Kanadasse.



Ajalehe The Prague Post kolumnisti Gwendolyn Alberti väitel on Ottawa palunud Praha võimudelt abi, et need võtaksid midagi ette vahendajatega, kes aitavad mustlastel Kanadasse tulla. Alberti hinnangul aga kipuvad nii Tšehhi meedia kui Kanada võimud eirama asjaolu, et sealsed mustlased vajavadki poliitilist varjupaika.



Albert meenutas mitut juhtumit, kus Tšehhi poliitikud on esinenud mustlastevaenulike avaldustega. Samuti sagenenud neonatside marsse, millest peale Tšehhi parem­äärmuslaste on osa võtnud ka nende Saksa aatekaaslased.



Kolumnisti sõnul oli mõne nädala tagune rünnak Vitkovi mustlaste kodu vastu, mille tagajärjel põles kaheaastasel tüdrukul ära 80 protsenti kehast, vaid üks paljudest viimasel ajal selle vähemuse kallal toime pandud vägivallaaktidest. Esimest korda kehtestas Kanada rohkete asüülitaotlejate tõttu tšehhidele viisanõude aastal 1997. Alles 2007. aasta oktoobrist pääsesid tšehhi turistid vahtralehemaale taas viisata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles