Leedu lehe andmeil püüab Kreml valimistesse sekkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kazimira Prunskiene
Kazimira Prunskiene Foto: Reuters / Scanpix

Presidendikandidaat Kazimira Prunskienel aitab kampaaniat teha Vene eriteenistustega seotud poliittehnoloog Aleksandr Špunt, kirjutas eilne Leedu päevaleht Kauno Diena.



«Presidendivalimiste eelõhtul läkitas Kreml Vene Poliitilise Analüüsi Instrumentide Instituudi Leetu,» kirjutas leht. «Ta suhtleb Prunskienega ning võib väidetavalt aidata tal valida valimiskampaania strateegiat.»

Kauno Diena andmeil hoiab Špunt Prunskienega kontakti põhiliselt tolle ettevõtjast tütre Rasa Vaitkiene kaudu.

Kaunase ajaleht avaldas ka pildid Vaitkiene ja Špunti kohtumisest ning väitis, et nende allikate väitel on venelane kohtunud ka riigipeakandidaadi endaga. See näitab lehe hinnangul seda, et ka Kreml mõtleb Leedu valimistele.

Viimaste küsitluste järgi Prunskienel siiski erilist lootust riigipeaks tõusta pole. Rohkem kui pooled ehk 56 protsenti leedulastest kavatseb hääletada eurovolinik Dalia Grybauskaite poolt, vahendas uudisteagentuur ELTA Baltijos Tyrimai arvamusuuringu tulemusi.

Üheksa protsenti samale küsitlusele vastanud leedulastest kavatses valida sotsiaaldemokraatide juhti Algirdas Butkeviciust ja alles kolmandal kohal seitsme kandidaadi seast oli Prunskiene kuueprotsendilise toetusega.

Grybauskaite võit pühapäevastel valimistel tundub olevat suhteliselt kindel. Tõenäoliselt õnnestub tal järgmiseks Leedu riigipeaks tõusta juba valimiste esimeses ringis. (LETA/PM)

Leedu presidendivalimised
•    Toimuvad 17. mail (eelhääletus algab täna).
•    Osaleb seitse kandidaati – eurovolinik Dalia Grybauskaite, Sotsiaaldemokraatliku Partei liider Algirdas Butkevicius, Põllumeeste Kogu auesimees Kazimira Prunskiene, Korra ja Õigluse Partei esimees Valentinas Mazurionis, Tööerakonna aseesimees Loreta Grauziniene, parlamendisaadik Valdemaras Tomasevskis ja erukindral Ceslovas Jezerskas.
Allikas: LETA

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles