Türgi peastaap kinnitas erivägede jaotust mustadeks ja valgeteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi eriväelased väljaõppel.
Türgi eriväelased väljaõppel. Foto: SCANPIX

Türgi kaitsejõudude peastaap kinnitas eile esimest korda, et nad kutsuvad oma eriüksuslasi mustadeks ja valgeteks jõududeks, kirjutab ajaleht Hürriyet.


Selle eriüksuse osalusest rääkis kohtu ees İlker Çınar – üks kahtlusalustest Zirve mõrvaprotsessil. Sel protsessil lahatakse 2007. aastal 18. aprillil Malatyas Zirve-nimelises väikeses kristlikus kirjastuses aset leidnud veretööd, mille ohvriks langes kolm misjonäri. Tapmine pandi toime julmalt: ohvrid seoti kinni, misjärel lõigati läbi nende kõrid.

Hürriyeti kohaselt kahtlustatakse, et mustad ja valged jõud teevad lähedast koostööd sõjaväepolitsei luure terrorismivastase üksusega, kes muuseas on seotud mitme riigipöördekatsega.

Vastuseks kohtu küsimusele sellise üksuse eksisteerimise kohta selgitas Türgi kaitsejõudude peastaap, et eriväelased on vastavalt nende ülesannetele jagatud mustadeks ja valgeteks. Nn must osa õpetatakse varitsusi ja reide korraldama, valge aga koosneb luureekspertidest. Samas eitas peastaap väidet, justkui oleks olemas omaette organisatsioon, mille nimi ongi Mustad ja Valged Jõud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles