Putinit tervitasid Amsterdamis vikerkaarelipud ja geiaktivistidest protestijad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne meeleavaldus Amsterdamis, esiplaanil jumestatuna kujutatud Venemaa president Vladimir Putin.
Eilne meeleavaldus Amsterdamis, esiplaanil jumestatuna kujutatud Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Hollandis kiirvisiidil viibiva Vene presidendi Vladimir Putini vastu avaldas eile Amsterdamis meelt üle tuhande inimese, tänavapildis andsid tooni pooles vardas lehvivad vikerkaarelipud.

Erksavärviliselt riietunud meeleavaldajad kogunesid muuseumi ette, kus Putin ja Hollandi peaminister Mark Rutte lõunastasid, vahendasid AFP ajakirjanikud kohapealt. Kohale toodi ka kümneid politseinikke, nende seas märulipolitseinikud.

Protestijatele oli peamiselt pinnuks silmas Venemaa parlamendis vastuvõtmist ootav seaduseelnõu, millega keelustatakse alaealistele suunatav homoseksuaalne propaganda, kuid väljendati ka üldisemat rahulolematust õiguste mahasurumisega Venemaal.

Putini visiidi keskmes olid kaubandusküsimused, sest Holland on riigi jaoks tähtis kaubanduspartner. Venemaa on teinud suuri investeeringuid Rotterdami sadamasse, mis on riigi jaoks üks olulisemaid nafta- ja gaasitransiidi sõlmpunkte.

Lisaks on Hollandi soodsa maksukeskkonna tõttu riigis registreeritud paljud Vene ettevõtted. Eeldatavasti allkirjastab Inglise-Hollandi naftakompanii Shell Putini visiidi ajal Artikat käsitleva koostööleppe Vene gaasikontserniga Gazprom.

Rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid on ärgitanud peaminister Ruttet kohtumisel Putiniga tõstatama inimõiguste olukorda Venemaal, kaasa arvatud vabaühendustega seonduvat.

Putin saabus Hollandisse Saksamaalt. Kantsler Angela Merkel ärgitas üleeile Vene presidenti vabaühendustele võimalust andma, sest just need kujutavad endast kantsleri sõnul innovatsiooni mootorit.

Amsterdami raekoja kõneisik Tahira Limon ütles, et linn otsustas vikerkaarelippe lehvitada näitamaks, et Amsterdam on avatud ja salliva kogukonnaga linn. «Oleme Vene homoseksuaalide vastasest seadusest šokeeritud,» tunnistas ta.

«Kõigile peaks selge olema, et Venemaal ei rikuta seksuaalvähemuste õigusi, neil on samad õigused, mis kõigil teistel,» edastas Raadio Vaba Euroopa (RFE) Putini Amsterdamis pressikonverentsil lausutut.

Saksamaal ühisel konverentsil Merkeliga kaitses Putin vabaühenduste vastu suunatud läbiotsimisi. «Ma mainin veel kord numbreid. Nelja kuu jooksul pärast välismaalt raha saavaid vabaühendusi puudutava seaduse vastuvõtmist on piiri tagant nende arvetele kantud 28 miljardit 300 miljonit rubla, see summa ulatub peaaegu ühe miljardi USA dollarini. Niisugused summad ei saa meid ükskõikseks jätta,» selgitas Putin, kelle sõnul on Vene rahval õigus teada, kust see raha pärit on ja mis eesmärki see teenib.

Eile hommikul Saksa kantsleriga Hannoveri tööstusmessi külastades hakkasid neli Ukraina feministliku rühmituse Femen aktivisti Putinit ebatsensuursete sõnadega sõimama, hüüdes teda muuhulgas diktaatoriks. «Mulle meeldis, mida ma nägin, kuid turvamehed tegutsesid naiste vastu liiga jõhkralt. Neid oleks tulnud õrnemalt kohelda. Mõistagi oleks parem avalikku korda mitte rikkuda. Kui keegi kavatseb poliitilisi teemasid arutada, oleks seda parem teha riietatuna,» vahendas RFE Putini kommentaari juhtunule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles