Austraalia võitleb Jaapani vaalapüüdjatega

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaalad Lõuna-Jäämeres.
Vaalad Lõuna-Jäämeres. Foto: SCANPIX

Australia püüab sundida Jaapanit lõpetama vaalapüüki Antarktikas ning läheb selles lootuses ÜRO kõrgeimasse kohtuorganisse, edastab AFP.

Avalikud istungid kohtuasjas, mille eesmärgiks on lõpetada Jaapani vaalapüük Antarktikas, algavad selle aasta 26. juunil, andis teada Haagis asuv kohus.

Austraalia kaebas Jaapani kohtusse 2010. aasta 31. mail, kurtes jätkuva intensiivse vaalapüügi üle, mida Jaapan nimetab teaduslikuks uurimustööks.

Erinevalt Norrast ja Islandist, kes avalikult eiravas Rahvusvahelise Vaalapüügi komitee 1986. aastal vastu võetud otsust, mille kohaselt kommertseesmärkidel vaalapüük on keelatud, kasutab Jaapan lihtsalt seaduseauku, mis lubab neil tegeleda surmava teadusliku uurimustööga.

Jaapani igaastane vaalapüük on olnud juba kaua rahvusvahelise kriitika all, ent Tokyo kaitseb seda praktikat, väites, et vaalaliha söömine on sealne traditsioon.

«Austraalia tahab, et see tapatöö lõppeks,» ütles peaprokurör Mark Dreyfus oma teadaandes.
«Meil on nüüd võimalus kohtus lõplikult tõestada, et Jaapani vaalapüük ei toimu teaduslikel eesmärkidel ning see on rahvusvahelise õiguse rikkumine.»

«Me loodame, et kohus teeb oma otsuse Jaapani vaalapüügi seaduslikkuse osas enne järgmise püügihooaja algust.»

Mõlemad pooled on oma argumendid kirjalikult juba esitanud.

«Austraalia vaated vaalapüügile on hästi teada – me oleme vastu igasugusele kommertseesmärkidega vaalapüügile, kaasa arvatud Jaapani niinimetatud teaduslikule vaalapüügile,» ütles Austraalia keskkonnaminister Tony Burke.

Jaapan on lubanud enda positsiooni kaitsta.

«Jaapan kaitseb oma vaalapüüki, sest see on Rahvusvahelise Vaalapüügi komitee alusdokumentide põhjal täiesti seaduslik,» kinnitas Jaapani kalastusagentuuri ametnik.

Eelmisel nädalal teatas Jaapan, et vaalasaak on sel aastal rekordiliselt madal ning süüdistas selles vaalapüügi vastu oleva organisatsiooni Sea Shepherd (ingl. k Mere Karjane) aktivistide sabotaaži.

Jaapani vaalapüüdjad said kätte 103 vaala, mis on väikseim hulk alates 1987. aastast, mil alustati püüki teaduse sildi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles