Põhja-Korea nimetas oma tingimused läbirääkimiste pidamiseks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Koreas korraldatud meeleavaldus Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni vastu.
Lõuna-Koreas korraldatud meeleavaldus Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni vastu. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ei kavatse enne USA ja Lõuna-Koreaga nõupidamiste laua taha istuda, kui ei tühistata ÜRO Julgeolekunõukogu määratud sanktsioone.

USA ja Lõuna-Korea peavad igasugused provokatsioonid lõpetama ja andeks paluma. Põhja-Korea armee kõrgeima juhtkonna ehk riikliku kaitsekomitee tingimused avalikustas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Muu hulgas nõuab Põhja-Korea, et USA ja Lõuna-Korea lõpetavad ära ühiste sõjaväeõppuste korraldamise ja et ameeriklased viivad Korea poolsaare lähistelt minema tuumarelvad, mis Põhja-Korea väitel seal paiknevad.

Põhja-Korea on nimetanud ameeriklaste ja Lõuna-Korea ühisõppusi «ettevalmistuseks tuumasõjaks».

Kommunistliku diktatuuri suhted regiooni teiste riikide ja USAga on viimastel kuudel muutunud äärmiselt teravaks, kuna Põhja-Korea ärritus ÜRO sanktsioonidest, mille taga olid raketi- ja tuumakatsetused.

Hiljem on Põhja-Korea ähvardanud rünnata nii Ameerika Ühendriikide, Lõuna-Koread kui ka Jaapanit.

USA ja Lõuna-Korea tegid Põhja-Koreale ettepaneku alustada läbirääkimistega, kuid seadsid mitmeid tingimusi. Ameeriklaste tingimuseks näiteks oli see, et nõupidamised viiksid Põhja-Korea tuumaprogrammi lõpetamiseni.

Põhja-Korea ei kavatse oma tuumaprogrammist loobuda. Riik on nimetanud seda «aardeks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles